zakon za odmazdu

Rusija upozorava Evropu: Ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti

23.04.2024. 09:22 / Izvor: Agencije
rusija

"A Evropljani će izgubiti više od nas", rekla je Matvijenko, koja je članica utjecajnog ruskog Vijeća sigurnosti.

Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Evropu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022, Sjedinjene Američke Države i njene saveznice zabranile su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu, prenosi Hina.

Najviši dužnosnici u Sjedinjenim Američkim Državama žele zaplijeniti imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski dužnosnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

Američki Zastupnički dom usvojio je u subotu zakon s odredbom koja omogućuje zapljenu ruske imovine, no glavni dio ruske imovine nije u SAD-u nego u Evropi.

"Imamo pripremljeni odgovor", izjavila je Valentina Matvijenko, predsjednica ruskog gornjeg doma parlamenta, a prenosi državna novinska agencija RIA.

"Imamo nacrt zakona s mjerama odmazde koji smo spremni odmah razmotriti."

"A Evropljani će izgubiti više od nas", rekla je Matvijenko, koja je članica utjecajnog ruskog Vijeća sigurnosti.

Odgovor Rusije

Matvijenko nije precizirala kakav će biti odgovor na uzimanje ruske imovine o čemu se još uvijek raspravlja na Zapadu.

Jedna opcija o kojoj Zapad raspravlja je da se zaplijeni prihod od imovine bez uzimanja same imovine.

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pri tom da je ruska ekonomija, koja je porasla 3,6 posto prošle godine, otporna na zapadne sankcije kojima se željela zaustaviti ruska trgovina.

Kremlj je u više navrata rekao da bi bilo kakva zapljena njegove imovine bila u suprotnosti s načelima slobodnog tržišta koje Zapad proklamira te da bi potkopala povjerenje u američki dolar i euro, istovremeno odvraćajući globalna ulaganja i potkopavajući povjerenje u zapadne centralne banke.

Rusija je rekla da će osporiti svaku konfiskaciju svoje imovine na sudu.

Neki ruski dužnosnici su sugerirali da bi, ako se ruska imovina zaplijeni, imovina stranih ulagača blokirana na posebnim računima u Rusiji mogla doživjeti istu sudbinu.

Nije jasno koliko je tačno novca na tim računima.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u ponedjeljak da Rusija ima temelja da zaplijeni zapadnu imovinu nakon usvajanja zakona u američkom Kongresu.

Volodin je rekao da je od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inostranstvu, samo pet do šest milijardi dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je oko 210 milijardi eura u Evropskoj uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti