Problemi bezbijednosti

Evropska industrija slabo zaštićena od hakera

21.04.2024. 11:46 / Izvor: SRNA
EU

Samo dva odsto evropskih industrijskih preduzeća ima vrhunsku zaštitu.

Evropska industrija nije dovoljno pripremljena da se suprotstavi hakerskim napadima, navodi se u studiji američke tehnološke kompanije "Sisco" objavljenoj uoči industrijskog sajma u Hanoveru.

Samo dva odsto evropskih industrijskih preduzeća ima vrhunsku zaštitu, dok se 17 odsto mogu smatrati dobro zaštićenim. Ostali moraju da djeluju da bi zaštitili svoje sisteme, saopštio je "Sisco".

Nasuprot tome, evropski tehnološki sektor je u boljoj situaciji, sa 28 odsto dobro ili veoma dobro zaštićenih subjekata. U finansijama je taj procenat 23 odsto, a najlošije stoje sektori obrazovanja i zdravstva, prenijela je agencija DPA.

"Ovo su šokantne brojke. Evropska industrija očigledno treba da se uhvati u koštac sa ovim, jer je ranjiva u mnogim oblastima", izjavio je Christian Kropf, član izvršnog odbora kompanije "Sicko Njemačka".

"Dugovječnost mnogih proizvodnih procesa je jedan od razloga zaostatka u zašititi, pošto se u njima i nakon tridesetak godina koriste "Windows 95" ili "Windows 98", dodao je Kropf, prenosi Srna.

On je naglasio da ovi sistemi nisu vrhunski i da ih je teško ažurirati.

"Stari operativni sistemi i mašine koje se koriste izuzetno otežavaju ugradnju bezbjednosne tehnologije", rekao je ovaj stručnjak.

"Sisco" je u ovom istraživanju anketirao više od 8.000 rukovodilaca kompanija širom svijeta tokom januara i februara, uključujući blizu 2.000 u Evropi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU