U Mostaru se oprema regionalni istraživački laboratorij za ljekovito bilje

27.01.2014. 14:10 / Izvor: BHRT
U Mostaru se oprema regionalni istraživački laboratorij za ljekovito bilje

Sakupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja u Hercegovini i na otoku Hvaru trebalo bi da preraste u ozbiljnu proizvodnju, prije svega lavande i smilja sa zaštićenim geografskim porijeklom

U okviru prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Mostaru je promovisan projekat koji govori o ljekovitom mediteranskom bilju i koji je u završnoj fazi.

Sakupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja u Hercegovini i na otoku Hvaru trebalo bi da preraste u ozbiljnu proizvodnju, prije svega lavande i smilja sa zaštićenim geografskim porijeklom, javlja BHRT.

"Cilj je da na ovom području, koje dijeli granica, napraviti zajednički brend. Nismo mu još nismo dali naziv, ali ćemo i to definirati. Drugi temeljni cilj pored ove edukacije jeste da napravimo udrugu proizvođača, odnosno prerađivača ljekovitog bilja", kaže Marko Ivanković iz Agromediteranskog zavoda Mostar.

Lavanda i smilje s područja Hercegovine i Dalmacije traženo je zbog svoje visoke kvalitete i ljekovitosti. Zbog toga se u Mostaru oprema i veliki regionali istraživački laboratorij.

"Nabavkom opreme u našem laboratoriju na Buni mi počinjemo da inicijalno stvaramo laboratorij za analizu tečnih ulja, prije svega lavande i smilja, a naravno i ostalog bilja. To je jedan proces, jer laboratorij je dosta skup", objašnjava Ivanković.

Cilj je oživjeti proizvodnju tečnih ulja koja je posljednjih godina zamrla.

"Otok Hvar je poznat po ljekovitom bilju, posebno po lavandi, a i jedan dio Hercegovine je također poznat po tome, okolica Mostara i šire. Dakle, preko jednog prekograničnog projekta postoji mogućnost širenja suradnje", kaže Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa, otok Hvar.

Marija Dujaković, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, podsjeća da je Hvar nekada pokrivao 90 posto tržišta Jugoslavije lavandom i 10 posto svjetske proizvodnje, ali danas kada imamo globalno tržište to nije tako. 

Inače, riječ je o pola miliona eura vrijednom projektu prekogranične suradnje BiH i Hrvatske, a njegovi nositelji su Agromediteranski zavod FBiH, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu i Općina Jelsa sa otoka Hvara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU