Izrada idejnog rješenja za gradnju javne podzemne garaže u Kolodvorskoj

23.12.2016. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Izrada idejnog rješenja za gradnju javne podzemne garaže u Kolodvorskoj

Predviđena je gradnja garaže na dvije etaže sa oko 230 parking mjesta na oko 5.562 metra kvadratna.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica Zavoda za izgradnju KS Ljiljana Pelidija potpisali su danas Projektni zadatak za izradu idejnog arhitektonskog i saobraćajnog rješenja te izvedbenih projekata svih faza objekta javne podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska u Novom Sarajevu.

"Sporazumom Vlade KS i Općine od prije četiri mjeseca ušli smo u ovaj projekt izgradnje vrlo složenog i važnog saobraćajnog objekta. Na ovaj način ćemo definisati sve tehničke parametre za naručivanje projektne dokumentacije u segmentu arhitektonskog saobraćajnog i idejnog rješenja koji su neophodni Zavodu radi izdavanja građevinske i urbanističke saglasnosti za gradnju objekta garaže", izjavio je načelnik Koldžo.

Kako je istaknuto, radi se o saobraćajnom objektu čijom će se gradnjom riješiti problem nedostatka parking mjesta u jednoj od najopterećenijih saobraćanijih zona u Novom Sarajevu.

"Predviđena je gradnja garaže na dvije etaže sa oko 230 parking mjesta na oko 5.562 metra kvadratna. Na taj način će se osigurati dovoljan broj parking mjesta u toj ulici, što će posebno biti značajno za korisnike zdravstvenih usluga Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koji se nalazi u blizini ove lokacije. Svjedoci smo da se vozila parkiraju na trotoarima, da se pješaci ne mogu njima kretati, invalidi također. Izgradnjom garaže to će se stanje poboljšati", naveo je ministar Fišo.

Po njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta je četiri miliona KM, od toga će Vlada KS izdvojiti 2,5 miliona KM, a ostatak Općina Novo Sarajevo. Sredstva koja će se ubirati od naplaćivanja parking prostora ulagat će se u izgradnju novih podzemnih garaža.

Naglašeno je da su sredstva planirana budžetima za narednu godinu, kao i da su riješena sva imovinsko-pravna pitanja. Slijedi osiguranje neophodne dokumentacije od Zavoda za izgradnju, kao implementatora projekta, izdavanje urbanističke i građevinske dozvole i provođenje tenderske procedure za izbor izvođača radova.

"Zavod će do početka gradnje obezbijediti projektne dozvole. Regulacioni plan je usvojen, dato je idejno rješenje, na osnovu kojeg se radi projektni zadatak i dalje slijedi faza izvedbenog projekta. Pocedure ćemo maksimalno skratiti", istakla je Pelidija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije