KANTON SARAJEVO

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja

19.04.2024. 13:59 / Izvor: Akta.ba
KANTON SARAJEVO

Najviše sredstava dodijeljeno je Općini Vogošća.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak potpisao je danas s načelnicima, predstavnicima, svih općina s područja Kantona Sarajevo sporazum za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u vrijednan više od sedam i po miliona KM.

Realizacijom tih sporazuma bit će realiziran Program utroška sredstava prikupljenih vodnih naknada, i to za projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, smanjenja gubitka vode, rekonstrukcije kanalizacione mreže i poboljšanja odvodnje otpadnih voda izgradnjom objekata za zaštitu voda od zagađivanja na području KS.

"To su kapitalni projekti koji su veoma važni za naše građane i za cijeli sistem", kazao je Bošnjak i dodao da će Vlada KS i dalje će ulagati velike napore da unapređuje uslove života građanima Kantona Sarajevo.

Za sufinansiranje ovih projekata koji su od značaja za općine, ali i za Kantona Sarajevo u cjelini, čija je realizacija planirana s korisnicima sredstava na području KS i Zavoda za izgradnju KS u 2024. godini, resorno Ministarstvo osiguralo je sredstava u tačnom iznosu od 7.628.201 KM, uključujući i razgraničena sredstva iz prethodnih godina.

Najviše sredstava dodijeljeno je Općini Vogošća, i to 1.009.836 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u naselju Donji Hotonj, za vodosnabdjevanje naselja Poturović i Ljubinja, za rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže i izgradnju nove oborinske kanalizacione mreže naselje Orahov brijeg, te primarne i sekundarne kišne i fekalne kanalizacije u naselju Hotonj IV.

Općini Hadžići je dodijeljeno 900.000 KM, Općini Ilidža je dodijeljen milion KM, Općini Novo Sarajevo 750.000 KM, Općini Centar će sredstva od 700.000 KM, Općini Novi Grad će 800.000 KM, također i Općini Stari Grad je dodijeljen Isti iznos od 800.000 KM, Općini Trnovo 583.365 KM koje će utrošiti na izgradnju vodovoda Pandurica – Proskok i vodovoda Pandurica – Šiljak, a Općini Ilijaš će biti dodijeljeno 355.000 KM za  rekonstrukciju i opremanje pumpne stanice Sovrle 1, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije