Potpisivanje ugovora o zajmu za rekonstrukciju vodovodne mreže 10. maja

05.04.2017. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Potpisivanje ugovora o zajmu za rekonstrukciju vodovodne mreže 10. maja 

Tokom pregovora dogovoreno je da se pomenuta sredstva zajma realiziraju u tri tranše.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo (KS), predvođeni premijerom Elmedinom Konakovićem, te predstavnici Federalnog ministarstva finansija i Vodovoda i kanalizacije, analizirali su jučer s direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Ianom Brownom uslove iz predloženog ugovora o realizaciji zajma u iznosu od 25 miliona eura za rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže u KS-u.

Pomenuti ugovor bi, prema najavama, trebao biti potpisan 10. maja. 

Tokom pregovora dogovoreno je da se pomenuta sredstva zajma realiziraju u tri tranše, i to prva i druga u iznosima od po 10 miliona eura te treća tranša u iznosu od pet milona eura.

Kako je ugovorom predviđeno, ta sredstva uzet će se na 15 godina, uz tri godine grace perioda. Kamatna stopa je jedan posto plus EURIRIBOR, odnosno referentna kamatna stopa utvrđena na evropskom međubankarskom tržištu koja ne može biti manja od nula posto.

Provizija na raspoloživa i nepovučena sredstva je 0,5 posto, uz mogućnost odustajanja od druge i treće tranše.

Prema najavama premijera Konakovića, Skupština KS-a trebala bi na sjednici krajem ovog mjeseca dati svoju saglasnost za pokretanje kompletne procedure.

Također je određeno da ratifikaciju ovog ugovora moraju izvršiti zakonodavna tijela Federacije i države BiH u roku od 60 dana od dana njegovog potpisivanja.

Između ostalog, pregovarano je i o izradi akcionog plana "Zeleni gradovi", ekonomskoj analizi i analizi uticaja na okoliš kroz realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za KS, kao i o pokretanju procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača radova prije potpisivanja ugovora.

Kako je danas najavljeno, pregovori će biti finalizirani na narednom sastanku planiranom za 12. april, saopćeno je iz Pres-službe KS.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije