Radovi na izgradnji državnog zatvora Naklo u završnoj fazi

02.02.2017. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Radovi na izgradnji državnog zatvora Naklo u završnoj fazi

Izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 19,3 milijuna eura.

Državni zatvor “Naklo” koji se nalazi u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu, trebao je da bude otvoren do kraja 2016. godine. Do njegovog otvaranja nije došlo zbog problema, kako su iz Ministarstva pravde BiH naveli, administrativne prirode, tačnije sudskih sporova između izvođača radova.

"Država kao investitor, odnosno Ministarstvo pravde BiH, je pretrpjelo najveću štetu zbog obustave radova, iako nije bila strana u postupku i uprkos činjenici da je sve do tada dinamički plan radova bio u potpunosti zadovoljen i odvijao se po planu radova isti su stali nekoliko mjeseci, ali su sada ponovo intezivirani", kazala je Marina Bakić Portparol Ministarstva pravde BiH za Akta.ba.

S obzirom na to da su radovi prethodno prekinuti, i to na skoro tri mjeseca, u najboljem dijelu godine za građevinske radove i da se trenutno izvode na hladnoći i u lošim vremenskim uvjetima, iz ministarstva su rekli da je za očekivati da gradnja bude završena krajem maja ove godine.

"Možemo slobodni reći da je izgradnja državnog zatvora u završnoj je fazi. Svi objekti zatvorskog kompleksa Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija su završeni, a u toku je finaliziranje radova na vanjskom i unutrašnjem uređenju. Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, površine je 12 kvadratnih metara", rekla je Bakić.

Izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je dva milijuna eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Do sada su za izgradnju najvećim dijelom korištena donatorska i kreditna sredstva, a u toku je realizacija i posljednje tranše kredita za izgradnju.

Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora u potpunosti je usklađeno sa  europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta Bosna i Hercegovina će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

"Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja tzv. lakših kaznenih dijela i boljoj ukupnoj  sigurnosnoj situaciji u zemlji", istakla je Bakić.

Podsjećamo, radove na izgradnji državnog zatvora izvodi češko-španski konzorcij OHL ŽS i OHL Madrid. Radovi su počeli krajem jula 2014. godine, a prvobitni rok za izgradnju bio je 24 mjeseca.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije