Petak je dan za sankcije

Hoće li nova imena iz BiH na neslavnu američku listu?

26.04.2024. 09:20 / Izvor: N1
crna lista

Petak je dan za osvježavanje liste sankcionih Ministarstva finansija SAD.

Petak je dan za osvježavanje liste sankcionih Ministarstva finansija SAD. Da li će se i ko iz Bosne i Hercegovine sljedeći naći na takozvanoj crnoj listi?

Domaći političari kažu da Amerikanci provode silu i krše osnovna ljudska prava, oni pak odgovaraju - bore se protiv kriminala i korupcije, za mir i vladavinu prava na Balkanu.

Od šefa obavještajne službe Osmana Mehmedagića, preko državnih tužilaca, do lica s potjernice poput Nasera Keljmendija i Edina Gačanina; američka crna lista puna je imena iz Bosne i Hercegovine. U zadnje vrijeme krim milje zamijenjen je političkim. A put od – sankcije ne bole…

"Ja ih ne osjećam, možda iskrsnu", rekao je Fadil Novalić, bivši premijer FBiH prošle godine.

Do sankcijama su ugrožena ljudska prava, bio je kratak. Kompletan politički vrh Republike Srpske na neslavnoj je listi.

"Ovo je presedan da su američke sankcije išle dotle da sankcionišu ljude u njihovoj kući. Šta je idući potez, da supruzi i meni zabrane da koristimo spavaću sobu, da nam sankcije uđu u kuću, pošto su došle pred kuću. To je nacistička politika koja teži da ljudima zabrani liječenje, da zabrani osiguranje, da zabrani da imaju automobile. Još da naše slike nalijepe na pekare da zabrane da Dodik i Stevandić kupuju hljeb, lijekove, još to fali, sve drugo je učinjeno", naveo je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

A učinjeno je – zabrana ulaska u SAD, ali i poslovanje sa subjektima koji su iz SAD-a. Posljednja mjera bilo je gašenje tekućih računa za pojedince, ali i kompanije. Te za jednu stranku; SDS koja je na listi od 2004.godine, ali je uprkos tome uredno izlazila na sve jedne izbore. Oktobarski lokalni su i dalje upitni, ali rukovodstvo obećava – SDS se neće ugasiti, a otpušteni radnici će ponovo na posao i primiti plate-na ruke. Stranka ipak zasad nije podnijela zahtjev za skidanje sa crne liste.

"Nije to jednostavan proces, priprema se dokumentacija da se proces uputi zvanično OFAC-u, odnosno Ministarstvu finansija SAD. U toku je uveliko i tužba koja je upućena prema banci kod koje smo imali račun, jer imamo uvjeravanje advokata da je račun ugašen nezakonito…", istaknuo je Milan Miličević, predsjednik SDS.
Probleme imaju i neki zvaničnici HDZ-a.

"Ja nisam primio platu. Svako ko se nađe u toj situaciji osjeća se povrijeđen. Faktički ste označeni, ne znate zbog čega, nije bilo nikakvo suđenje, nisam imao mogućnost da se branim", naveo je Marinko Čavara, dopredsjedavajuća PD PSBIH.

Za prvog čovjeka Republike Srpske za sve je kriv američki ambasador Michael Murphy. Zato Milorad Dodik čeka novu administraciju i pobjedu Donalda Trampa.

"Bio je ovako momčina (Murphy), zapregnut malo, sad je prorijedila kosa i posijedio, ja mislim da je to najviše od mene. A i uskoro ide. Mnogo smo mi njih prebacili, prebacićemo i ove", rekao je Dodik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti