U TE Ugljevik počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova

16.05.2017. 09:44 / Izvor: RTRS
U TE Ugljevik počeli radovi na postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova

Riječ je o kapitalnom projektu vrijednom 79,4 miliona eura, koji se finansira iz kredita japanske vlade.

U Termoelektrani Ugljevik počeli su radovi na postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova.

Riječ je o kapitalnom projektu vrijednom 79,4 miliona eura, koji se finansira iz kredita japanske vlade. Projekat će omogućiti rad ovog elektroenergestkog giganta, uz ispunjenje evropskih direktiva o emisiji štetnih gasova. Radove izvodi japanski konzorcijum Micubiši hitači pauer sistem, a trebalo bi da budu završeni u roku od 30 mjeseci.

U Ugljeviku je počelo postavljanje prvog postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u BiH, u skladu sa direktivama Evropske unije. Na ovaj način biće smanjena emisija štetnih gasova, prije svega sumpor-dioksida, a vijek Termoelektrane produžen za najmanje 20 godina.

Direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović istakao je da je značajno što RiTE nastavlja sa radom i što će na kraju ovog procesa imati postrojenje koje će omogućiti da se nivo emisije sumpordioksida svede na takvu mjeru koja će biti aposlutno bezopasna.

Ministar privrede, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da "Srpska krajnje odgovorno provodi svaku politiku, pa i politiku podrške zaštiti čovjekove okoline, provodeći evropske direktive, ali prije svega cijeneći da takva aktivnost doprinosi razvoju Republike Srpske.

Projekat koji osim instalacije postrojenja i opreme za odsumporavanje dimnih gasova, podrazumijeva i konsultantske usluge i superviziju radova, izvodi japanski konzorcijum Micubiši hitači pauer sistem, a finansira se iz zajma japanske vlade.

Kazija Ogava, ambasador Јapana u BIH, rekao je da je poznato da je te Ugljevik jedan od najvećih polutanata, tako da je cilj ovih aktivnosti da se umanji zagađenje i unaprijedi životna sredina, odnosno život stanovništva.

Za projekat odsumporavanja dimnih gasova Јapanska agencija za međunarodnu saradnju potpisala je 2009. godine ugovor sa BiH, kojim je odobren zajam od 200 miliona maraka sa rokom vraćanja od 30 godina i kamatnom stopom 0,55 odsto godišnje. Ovim se, osim zaštite čovjekove okoline, ispunjavaju i ekološki standarda potrebni za ulazak BiH u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije