Jednogodišnje predsjedavanje

Ozvaničen početak predsjedanja Bosne i Hercegovine Fondom za Zapadni Balkan

14.03.2024. 09:29 / Izvor: Akta.ba
BiH

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja BiH Fondom Zapadnog Balkana.

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jučer je svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine Fondom Zapadnog Balkana (Western Balkans Fund, WBF) u 2024. godini.

Domaćin skupa je bio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić, a uz nazočnost izvršnog direktora Fonda dr Gjergj Murra i predstavnika Vijeća viših dužnosnika Fonda.

Pored predstavnika organizacija civilnog društva iz BiH kao korisnika Fonda Zapadnog Balkana, skupu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini, veleposlanici i šefovi diplomatskih misija zemalja članica EU i ugovornih strana Fonda, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, kao i Japana, Švicarske i Norveške, te šef Delegacije EU u BiH, kao i drugi predstavnici međunarodnih organizacija.

U svom izlaganju, kojim je otvoren skup, zamjenik ministra, Brkić, naglasio je da je događaj upriličen s ciljem jačanja vidljivosti WBF-a, kako bi se što više organizacija civilnog društva i mladih u BiH upoznalo s radom Fonda i mogućnostima financiranja njihovih ideja i projekata.

Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća WBF-a u 2024. godini, želi i da promovira značaj Fonda u široj međunarodnoj zajednici, dodao je zamjenik ministra Brkić. 

Direktor Fonda dr Murra predstavio je dosadašnje rezultate rada Fonda i viziju njegovog daljnjeg razvoja. 

Naglasio je da ima prostora da se učini više jer nam stvarnost pokazuje koliko smo slični u ovoj regiji.

Predstavnici jednog broja organizacija civilnog društva iz BiH, dosadašnji korisnici granta Fonda, su s nazočnima podijelili svoja pozitivna iskustva i predstavili projekte koje su u proteklom razdoblju realizirali kroz financiranje od strane WBF-a.

Na kraju skupa, zamjenik ministra Brkić je uručio certificate o dodjeli grantova predstavnicima organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu WBF.

Ugovorne strane WBF-a su zapadnobalkanska šestorka, a Konferencija ministra vanjskih poslova je glavno tijelo WBF-a.

Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne suradnje u regiji.

Fond financira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne suradnje, istraživanja i suradnje u obrazovanju, znanstvene razmjene, te održivog razvoja.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje, a vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura.

Pored ovog, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da sudjeluju u istraživanjima ili skupovima u nekoj od ugovornih strana. Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz  naše države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata.

Fond se financira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija partnerskih država i organizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti