AS Group: Zakon o radu je dobar, zaposlit ćemo veliki broj novih radnika

30.07.2015. 08:30 / Izvor: Fena
AS Group: Zakon o radu je dobar, zaposlit ćemo veliki broj novih radnika

Dobri radnici nikada se nisu trebali plašiti nikakvog zakona, pa tako niti ovog. Za neradnike to baš i nemožemo kazati. Stoga apelujemo da u ovom periodu budu izbjegnute teške i neodgovorne izjave, kazao je Hrvić.

Direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić izjavio je danas da je Prijedlog Zakona o radu dobar, i da će njegovo eventualno usvajanje za direktnu posljedicu imati zapošljavanje dodatno velikog broja novih radnika u AS Group.

Dodao je da uz njihova najveća očekivanja od novog Zakona o radu usmjerena na konačno uređenje oblasti kolektivnih ugovora, te da očekuju da im bude skinuta "luđačka košulja" u vidu kolektivnih ugovora, zaključenih prije 15 godina, koji "apsolutno ne uvažavaju promijenjene uvjete poslovanja i koji za 15 godina nikada nisu mijenjani, a koje nije moguće otkazati bez obzira što jedna od ugovornih strana nije u mogućnosti da ispunjava obaveze iz ugovora".

Hrvić navodi da, kao jedna od vodećih kompanija koja je jedan od najvećih poslodavaca u BiH, žele aktivno učestvovati u postupku budućeg kolektivnog pregovaranja koje bi im novi Zakon o radu, ukoliko bude usvojen, omogućio.

Tvrdi da će, obzirom da novi Zakon unosi red u pogledu reprezentativnosti ugovornih strana, o kolektivnim ugovorima pregovarati i da će ih potpisivati samo stvarni i istinski predstavnici, kako radnika tako i poslodavaca.

Hrvić smatra da ograničavanje trajanja kolektivnih ugovora na period do tri godine omogućava vrlo aktivnu ulogu kako poslodavaca tako i sindikata u traženju optimalnih rješenja, kao i da će periodično preispitivanje svake tri godine biti krupan iskorak u pravcu iznalaženja optimalnih rješenja za radnike i za poslodavce.

Naveo je "da pri tome ne treba uvijek imati na umu smanjenje plaća, već da je zapravo svrha ovakvog pristupa realno povećanje plaća zaposlenih, te da isto tako treba imati na umu da maksimalistička rješenja zasigurno nisu optimalna rješenja".

"Nametanje nerealnih i neporovodivih obaveza poslodavcima sasvim sigurno će ugroziti i još više umanjiti i onako nisku konkurentnost domaćih preduzeća. S druge strane radikalno rezanje radničkih prava za posljedicu može imati drastičan pad radničke motivacije za rad, a što opet vodi padu konkurentnosti", rekao je Hrvić.

Siguran je da "svakom normalnom poslodavcu, a tvrdi da su takvi ogromna većina, nije interes da izgubi dobrog radnika niti da provodi bilo kakve mjere prema dobrom radniku koji daje adekvatan doprinos razvoju preduzeća u kojem je zaposlen, stoga čudi panika koja se u posljednjih nekoliko dana pokušava proširiti među radnicima".

"Dobri radnici nikada se nisu trebali plašiti nikakvog zakona, pa tako niti ovog. Za neradnike to baš i nemožemo kazati. Stoga apelujemo da u ovom periodu budu izbjegnute teške i neodgovorne izjave", kazao je Hrvić.

Iako se pojedinci trude da što više zaplaše radnike budućim otkazima, on ne vjeruje da će doći do bilo kakvih "nenormalnih ili masovnih otkaza jer smatra da su osnovni mehanizmi zaštite radničkih prava zadržani, a to je da eventualni otkaz radniku mora biti uručen u pismenoj formi i da mora biti obrazložen, da radnik može svoje pravo dokazati na sudu, a da je teret dokazivanja ostao na poslodavcu".

"Premda bismo i sami imali određenih primjedbi na prijedlog Zakona, uzevši u obzir činjenicu da je važeći star više od 10 godina, da se novim zakonom konačno rješava problem kolektivnih ugovora, te da ne umanjuje niti ugrožava suštinska prava radnika, smatramo da svi javni akteri trebaju poduzeti sve što je potrebno da ovakav zakon bude usvojen i da se što prije krene u obećane reforme", rekao je Hrvić.

Iz AS Group saopćeno je da su s oko 3.000 zaposlenih jedan od najvećih poslodavaca u BiH, a grupaciju sačinjavaju trgovačka, prehrambena i tekstilna divizija.

U okviru grupacije posluje prehrambeno-trgovačka kompanija AS d.o.o. Jelah, zatim prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače - Tuzla, kao i tekstilne industrije Napredak d.d. Tešanj i Fortitudo d.o.o. Travnik, te kompanija za upravljanje nekretninama Vemal d.d. Tešanj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti