Kakaovac poskupio 170 posto

Utjecaj rasta cijena sirovina na industriju čokoladnih proizvoda u BiH

15.03.2024. 11:03 / Izvor: Bloombergadria.com
kakaovac

Cijena kakaovca porasla iz više razloga – slaba prva berba, povećanje konzumacije kroz proizvode, kao i veći troškovi radne snage i energije.

Kakaovac bilježi izniman porast cijena od 170 posto od početka 2023. godine zbog loših vremenskih prilika i bolesti. Analitičari BBA predviđaju daljnji rast cijena čokolade u idućih 6-12 mjeseci dok se zalihe kakaovca tope, a naši sagovornici ističu prilagodbu cijena proizvoda kako bi održali stabilnost poslovanja, te izražavaju nadu da će druga berba olakšati situaciju.

Ethem Numić, direktor strateškog marketinga i razvoja AS Holdinga, kaže kako je cijena kakaovca porasla iz više razloga – slaba prva berba, povećanje konzumacije kroz proizvode, kao i veći troškovi radne snage i energije. Dodaje da se očekuje druga berba koja bi trebala relaksirati situaciju.

"Trenutno nismo planirali povećanja cijena, ponovno razmatranje situacije će biti početkom ljeta. Ljeto može donijeti malu relaksaciju situacije, ako budu više temperature tokom ljeta i ono se produži, tada bi konzumacija čokolada i drugih proizvoda trebala biti manja, a time i manji pritisak na dobavljače sirovina", kaže Numić za Bloomberg Adriju.

Prema njegovim riječima, AS Holding ima i dugoročne ugovore s dobavljačima i ima stabilne isporuke količina.

"Naši brandovi Vispak i MakZara neće mijenjati recepture niti se to radi u ovakvim situacijama, proizvodi ostaju odličnog kvaliteta", navodi Numić.

Klimatske promjene su neizbježna realnost koja ima dubok i sve veći utjecaj na našu svakodnevnicu i okolinu. Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu (CIAT) upozorio je na ovaj problem gotovo prije deset godina, a sadašnja istraživanja potvrđuju te prethodne prognoze.

Obala Slonovače je ključno područje uzgoja kakaovca, odgovorno za čak 44 posto svjetske proizvodnje.

Međutim, bolesti izdanaka uzrokovane gljivicama, uz prekomjernu kišu, niže temperature i nedovoljno sunčanih dana, zajedno s vremenskim fenomenom El Niño, predstavljaju ključne probleme koji smanjuju proizvodnju kakaovca na tom području.

Nadalje, starenje nasada i nedostatna primjena agrotehničkih mjera dodatno doprinose rastu cijena kakaovca, što se odražava na svjetskim berzama, navode analitičari Bloomberg Adrije u svojoj analizi.

Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Kompanija Mira iz Prijedora, koja je dio Kraš grupe, specijalizirana je za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda.

Iz Kraša su istaknuli kako je posljednje 52 sedmice cijena kakaovca na londonskoj berzi porasla za više od 150 posto te doseže najviše razine u proteklih 50 godina.

"To predstavlja značajan pritisak za poslovanje svih konditorskih proizvođača, pa tako i Kraša, kojem je kakaovac osnovna sirovina za velik dio proizvodnje", kažu. 

Kako su naveli, trenutno nemaju problema s isporukom količina, no dinamika rasta cijena već neko vrijeme snažno utječe na poslovanje kompanije.

U proteklom periodu su bili fokusirani na internu amortizaciju ovog izazova, no s obzirom na trenutne pokazatelje, primorani su korigovati cijene proizvoda prema svojim kupcima i potrošačima i to minimalno kako bi osigurali stabilnost poslovanja.

"S oprezom i dalje pratimo tržišne promjene uz nadu da će se situacija u vezi s kakaovcem ubrzo stabilizirati", naveli su za Bloomberg Adriju iz Kraša.

Svjetska proizvodnja kakaa | Bloomberg Adria

Utjecaj klimatskih promjena 

Izvještaj Euromonitora pokazuje kako će proizvodnja čokoladnih proizvoda doseći 4,2 milijuna tona, a najbrži rast bilježi Istočna Evropa, s prognoziranim rastom od 3,1 posto godišnje do 2025. godine.

Međutim, može potrajati dok takav porast proizvodnje dovede do nižih cijena proizvoda.

Čak i s relativno malim porastom temperature od samo 2,3 stupnja Celzijeva do 2050. godine, površina pogodna za uzgoj kakaovca može se prepoloviti.

Tu je i zabrinutost kako će novi evropski propisi o krčenju šuma dodatno povećati troškove za industriju čokolade, što će na kraju utjecati na potrošače.

Sve jasno ukazuje na hitnu potrebu za globalnom akcijom kako bismo ublažili utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu i očuvali vitalne resurse poput kakaa. Inovativna rješenja, održiva poljoprivreda i smanjenje emisija stakleničkih plinova ključni su u borbi protiv ovog rastućeg problema.

Kroz godine, čokolada je zadržala važno mjesto u industrijskoj proizvodnji i prodaji, a u posljednje vrijeme sve više se pojavljuje u craft proizvodnji koja nudi različite vrste čokolada i čokoladnih slastica koje se proizvode na održiv način, ne sadrže šećere i mliječne proizvode, te na taj način privlače ljubitelje zdravih slastica.

Iako su u Bosni i Hercegovini craft čokolade malo skuplje, sve više privlače pažnju zbog kvalitetnih sastojaka.

"Kroz naš mali biznis za ove godine postojanja shvatili smo da su najveći problemi niska svijest o bitnosti kvaliteta čokoladnih proizvoda i to da naše društvo ne pravi razliku između ručnog rada i masovne proizvodnje, pa je zato ručni rad malo cijenjen. Međutim, kako vrijeme prolazi, sve je veći broj hedonista koji prepoznaju i cijene kvalitet", rekla je ranije za naš medij Aida Vražalica, koja stoji iza branda Choco Val.

Analitičari smatraju kako će cijene kakaovca na svjetskim berzama ostati na povišenim razinama ove godine zbog problema u Zapadnoj Africi i EU-ovih regulacija, prema kojim od decembra 2024. neće biti dozvoljena prodaja kakaovca uzgojenog u područjima sječe šuma.

Potrošači u Adria regiji osjetit će rast cijena kakaovca kroz konačne cijene proizvoda vezanih za te sirovine, ali to neće bitno utjecati na ukupno cjenovno opterećenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti