SEDMU GODINU ZAREDOM

Bh. privrednici učestvovali na kosovskom sajmu Agrokos

24.10.2023. 13:07 / Izvor: Akta.ba
AGROKOS

23. međunarodni Sajam agrobiznisa, hrane i pića AGROKOS 2023. otvoren je 20.10.2023. godine je u Prištini.

Privredna delegacija Bosne i Hercegovine, u organizaciji Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku potporu Vlade Kantona Sarajevo, uzela je učešće sedmi put za redom na 23. međunarodnom sajmu agrobiznisa, hrane, pića i gastronomije "AGROKOS 2023."

Sajam je otvoren 20. oktobra u Prištini, a otvarajući ovogodišnji sajam, Bekim Xhafa direktor Sajma je u svom obraćanju iskazao zahvalnost bosanaskohercegovačkoj privrednoj delegaciji i Privrednoj komori Federacije BiH na podršci održivosti ovog sajma, koja je i u vrijeme donedavnih carinskih barijera, aktuelnog viznog režima stala uz privrednike i time pružila priliku za povratak kvalitetnih bosanskohercegovačkih proizvoda na tržište Kosova.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić se u svom obraćanju zahvalio organizatorima na gostoprimstvu i višegodišnjoj saradnji kao i na bezrezervnoj podršci pri organizaciji učešća bh. privrednika na sajmu Agrokos u proteklih sedam godina.

Regionalni lider u prehrambenoj proizvodnji As Holding je tradicionalno i ove godine uzeo učešće u privrednoj delegaciji Bosne i Hercegovine zajedno sa svojim članicama Klasom iz Sarajeva, Vispakom iz Visokog i Solanom iz Tuzle iskazujući interes za tržište Kosova na kojem su sa robama iz svog bogatog asortimana prisutni dugi niz godina.

U toku sajma bh. privrednici su održali ranije dogovorene sastanke sa kosovskim poslovnim partnetrima i distriburerima uz prezentaciju novih proizvoda.

Kako je saopćeno iz PKFBIH, bh. štand je imao dobru posjetu i promociju od strane lokalnih medija.

Prvoga dana održavanja Sajma, u pratnji organizatora sajma Bekima Xhafe, bh. stand je posjetio Feton Peci, aktuelni ministar poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja Kosova.

Drugoga dana Sajma upriličena je posjeta premijera Albina Kurtija koji je iskazao zadovoljstvo na učešću privredne delegacije Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem sajmu.

U razgovoru sa potpredsjednikom Jašarspahićem i bh. predstavnicima premijer Kurti je dao punu podršku razvoju poslovne saradnje između firmi iz Bosne i Hercegovine i Kosova.

Ovogodišnji sajam Agrokos okupio je 157 izlagača, poljoprivrednih i prehrambenih preduzeća, od kojih je oko 136 sa Kosova, dok su ostali iz zemalja regiona i Evrope.

Privredna delegacija Bosne i Hercegovine ovogodinje učešće na Sajmu Agrokos je realizirala uz finansijsku potporu Vlade Kantona Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti