NAJNOVIJI PODACI

Ovo su firme koje su prošle godine uvezle vodu vrijednosti 34,8 miliona KM

14.02.2024. 13:12 / Izvor: Akta.ba
VODA

Bosna i Hercegovina u prošloj godini uvezla je vode u vrijednosti od 34,8 miliona KM.

Bosna i Hercegovina u prošloj godini uvezla je vode u vrijednosti od 34,8 miliona KM, najviše iz Hrvatske i Srbije ali iz Turske, Francuske, Slovenije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u 2023. godini uvezeno je ukupno 60.479.292 kilograma vode, dok je izvezeno 49.346.195 kilograma.

Zanimljivo je da je cijena vode koja se izvozi iz BiH daleko manja od one koja se uvozi u BiH, a što se može zaključiti upravo po vrijednostima i količinama uvezene, odnosno izvezene robe.

Iz odgovora na jedno od poslaničkih pitanja može se zaključiti da je pojedinačno, najviše vode uvezla kompanija "Sarajevski kiseljak" i to iz Zagreba koja je u BiH uvezla vodu vrijednu 10,1 miliona KM,  zatim "Old-Gold Komerc" iz Bijeljine koji je iz Srbije uvezao vodu u vrijednosti od 9,6 miliona KM.

Kada je riječ o izvozu, iz Bosne i Hercegovine izvezeno je vode u vrijednosti od 7,5 miliona KM, a kao i kod uvoza, "Sarajevski kiseljak" je najviše izvezao i to u Hrvatsku u vrijednosti od 4,3 miliona KM.

Bh. firme su vodu najviše izvozile u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Sjevernu Makedoniju, Veliku Britaniju, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, te Ujedinjene Arapske Emirate. Nekoliko hiljada maraka izvezeno je u Sjedinjenje Države, Australiju Mađarsku Belgiju...

VODA

VODA

VODA

VODA

VODA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti