Izvoz voća i povrća i dalje zabranjen: Rusko njet za BiH ostaje!

26.08.2016. 09:37 / Izvor: Avaz.ba
Izvoz voća i povrća i dalje zabranjen: Rusko njet za BiH ostaje!

Privremena zabrana izvoza voća i povrća ostaje dok se ne otklone ozbiljni nedostatci koje je ustanovila ruska inspekcija.

Privremena zabrana izvoza voća i povrća iz BiH na tržište Ruske Federacije ostaje na snazi do daljnjeg, tačnije dok se ne otklone ozbiljni nedostatci koje je ustanovila ruska inspekcija tokom svoje kontrole u BiH, navodi se u izvještaju komisije, saznaje "Dnevni avaz".

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor „Rosseljhoznadzor" boravila je u našoj državi od 17. do 20. avgusta, a cilj ove inspekcije bio je da se upozna sa sistemom kontrole i nadzora u lancu proizvodnje i izvoza voća i povrća.

Ruski inspektori obišli su više proizvođača u BiH i uvjerili su se da poljoprivrdnici u BiH raspolažu dovoljnim proizvodnim kapacitetima za izvoz u Rusiju. No, uprkos tome, ustanovili su i niz ozbiljnih nedostataka u našem sistemu kontrole, a kao prvo naveli su da uzgoj, priprema za izvoz (sortiranje i pakovanje) te fitosanitarna kontrola ne ispujavaju zahtjeve za izvoz na tržište Ruske Federacije.

NIZ NEDOSTATAKA

Također su naglasili da se fitosanitami certifikati BiH nalaze na svima dostupnom mjestu, tačnije da bilo ko u BiH može doći i popuniti fitosanitami certifikat.

Dalje se u izvještaju ruskih inspektora navodi da je „Rosseljhoznadzor" radi što skorijeg ponovnog pokretanja izvoza iz BiH u Rusiju svoje nalaze i zaključke dostavio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO), koje je odgovorno za kvalitetan sistem fitosanitarnog nadzora.

Također, inspektori su, kako se navodi u izvještaju, „zamolili" da MVTEO prihvati ustanovljene nedostatke i predložene mjere za njihovo otklanjanje te da o primjeni mjera što skorije obavijesti „Rosseljhoznadzor".

Zabrana izvoza uslijediju izvezla breskve iz Gvineje s falsificiranim fitosanitarnim certifikatom

LAŽNI DOKUMENTI

Dokument s kojim se roba izvozi van granica BiH nije teško falsificirati i to nije prva prevara takve vrste. Iz Uprave su potvrdili da su se u svom radu u više navrata susretali s falsificiranim certifikatima pomoću kojih se iz BiH izvozilo u Rusiju.

Zamjerku da su fitosanitami certifikati dostupni svima potvrđuje i činjenica da su falsifikatori certifikate potpisivali i lažnim imenima, i to imenima slavnih ličnosti.

- Koliko je banalna situacija do koje idu falsifikatori jeste da smo imali čak u potpisu da je fitosanitami inspektor Zlatan Ibrahimović obavio kontrolu (poznati švedski fudbaler bh. korijena, op. a.) te da je pošiljka izvezena od izvoznika čije je sjedište u Laktašima kod Visokog - izjavila je Dušanka Makivić iz Uprave za inspekcijske poslove RS.

POVEĆANJE IZVOZA

Sumnja da nešto nije uredu s izvozom voća i povrća iz BiH u Rusiju pojavila se nakon analize rezultata vanjskotrgovinske razmjene za prvih šest mjeseci ove godine. Za to vrijeme, naime, BiH je na tržište Ruske Federacije izvezla voća i povrća  u  vrijednosti od 20.533,309 KM ili nešto više od 14 tona robe. A za cijelu prošlu godinu iz BiH je izvezeno samo voća u vrijednosti od 23.208,826 KM ili nešto više od 16 tona voća, dok povrće zbog toliko male izvozne količine nije dospjelo ni među prvih deset izvoznih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti