Posvećeni regionalnoj saradnji

Otvoren Banja Luka Expo 2024: Više od 300 izlagača

03.04.2024. 13:06 / Izvor: Bloombergadria.com
BL

Izlagači se predstavljaju na više od 15.000 metara kvadratnih prostora u Kampusu Univerziteta u Banjaluci, od čega je 6.000 na otvorenom prostoru.

Međunarodni sajam privrede Banja Luka Expo 2024 otvoren je danas u Banjaluci i u naredna tri dana na njemu će se predstaviti više od 300 izlagača iz oblasti građevinarstva, metalne i elektro industrije, drvne industrije, tehnike i kućanskih aparata, IT sektora – elektronike i robotike, nekretnina, arhitekture i projektovanja.

U Kampusu Univerziteta Banjaluka, na površini od 8.000 kvadratnih metara, učestvovaće i izlagači iz bankarskog sektora, mikrokreditnih organizacija, osiguravajućih društava te ostalih finansijskih institucija iz čitave Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je, otvarajući sajam, da je danas veliki izazov baviti se realnim sektorom, jer se cijeli svijet nalazi u haosu i problemima zbog recesije.

Poručio je da će vlasti RS osmisliti kako da pomognu domaćim privrednicima da prevaziđu probleme i održe poslovanje.

"U podređenom smo položaju kada je riječ o privredi EU i moramo se osloniti na sopstvene snage", rekao je Dodik.

Banjaluka je, dodao je, spremna da bude mjesto dogovora na regionalnom nivou i šire.

"Ostat ćemo posvećeni ovakvom privrednom okupljanju s ciljem da budemo društvo otvoreno za nove ideje, kao i da stvorimo okruženje povoljno za nove investicije", poručio je Dodik.

Bloomberg Adria

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da RS nudi privredni ambijent i uslove koje ostali nemaju.

"Sve to radimo da bismo privukli pažnju i da otvorimo prostor svima koji žele ovdje da investiraju", rekao je Višković i ukazao na važnost povezivanja nauke, novih tehnologija i privrede.

Velika međunarodna sajamska manifestacija se održava uz institucionalnu podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlade RS, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti