Nerealno podigli cijene namirnica

Spremne uredbe o određivanju marže

02.04.2024. 13:46 / Izvor: SRNA
Namirnice

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić rekao je da su spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da su spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata.

"Ukoliko dobijemo povratne informacije od svih ministarstava, ove uredbe će biti na sljedećoj sjednici Vlade Republike Srpske", najavio je Šulić.

On je rekao da resorno ministarstvo svakodnevno prati odnos cijena osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj, u odnosu na FBiH, gdje su namirnice dosta skuplje.

"Zajedno sa ljudima iz naftne industrije, završavamo uredbu o ograničavanju cijene marže naftnih derivata. Marže pojedinih životnih namirnica biće ograničene do osam odsto", istakao je Šulić.

Kada je riječ o trgovcima, koji su prema tvrdnjama potrošača i nadležnih organa nerealno podigli cijene namirnica nakon povećanja minimalne plate, Šulić je istakao da trgovce ne treba generalizovati.

"Postoje slučajevi gdje određeni trgovci u ovakvoj situaciji žele da ostvare dodatni profit i pokušaju to da iskoriste, ali oni će, ako budu kršili zakon, biti kažnjeni. Treba da se vratimo na trgovce, koji su dio kampanje `Društveno odgovorni` i koji se trude da tom kampanjom doprinesu tržištu", napomenuo je Šulić.

Govoreći o radu Republičke inspekcije, Šulić je naglasio da Ministarstvo zajedno sa njima radi na utvrđivanju da li trgovci rade u skladu sa uredbom.

"Prošle godine smo imali značajan broj kontrola i kažnjavanja, što je poražavajuće, ali pokazuje da Republička inspekcija radi", rekao je Šulić.

Govoreći o sankcijama i blokadama računa pojedinih lica, Šulić je rekao da to sve govori o tome kakva je Amerika.

"Ljudi koji su sankcionisani imaju ogromnu podršku građana. Iz ove borbe ćemo, kao i godinama prije, ali i kroz istoriju, izaći kao pobjednici", zaključio je Šulić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti