Nastavlja se borba oko plavog dizela

26.11.2016. 10:42 / Izvor: BN TV
Nastavlja se borba oko plavog dizela

Uvođenje plavog dizela podržali su Spoljnotrgovinska komora BiH kao i Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Trebaju li poljoprivrednicima u Republici Srpskoj plavi dizel i podsticaji? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti, a oko njega već mjesecima koplja lome Vlada Republike Srpske i ministar spoljne tgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da Mirko Šarović obmanjuje poljoprivrednike i javnost pričom o plavom dizelu. Podsjećaju da je Vlada Srpske još 2013. godine za poljoprivrednike obezbijedila plavi dizel i za to do sada platila više od 27 miliona maraka, te da nema potrebe da se time bavi Mirko Šarović.

Ministar Šarović odgovara da je tačno da poljoprivrednici u Srpskoj imaju plavi dizel, ali ističe da se to finansira iz ionako skromnih i nedovoljnih sredstava koje Vlada odvaja za poljoprivredu.

"Ako bi se plavi dizel finansirao iz drugih izvora, Vladi Srpske bi ostale desetine miliona maraka koje bi mogla da iskoristi za isplatu podsticaja koji kasne mjesecima ili čak za povećanje tih podsticaja. Ne znam zbog čega se žele odreći prijeko potrebnih sredstava za poljoprivrednike, ali zbog takvog stava gospodina Tegeltije i Vlade poljoprivrednici u Republici Srpskoj će teško biti konkurentni na tržištu", ističe Šarović i dodaje:

"Poljoprivrednici će ostati bez sredstava i mislim da su sada oni na potezu. Oni treba da kažu da li im trebaju ili ne trebaju sredstva. Da li možda imaju previše, pa im ne trebaju ta dodatna sredstava?"

Ministarstvo finasija Republike Srpske optužuje Šarovića da zastupa interese Federalne Vlade, odnosno poljoprivrednike iz Federacije BiH koji namaju kategoriju plavog dizela. Šarović odgovara da bi plavi dizel koristio svim poljoprivrednicima u BiH, ali u ovom momentu ¾ benefita bi koristili poljoprivrednici iz Republike Srpske.

"Ukoliko bi se uspostavila kategorija plavog dizela, bilo na raspolaganju oko 30 miliona maraka, od čega bi 25 miliona pripalo poljoprivrednicima iz Srpske, a samo 4-5 poljoprivrednicima iz Federacije, zato što nisu razvili sistem registracije poljoprivrednih gazdinstava", objašnjava Šarović i dodaje da je ta jadna priča o tome da radi u korist Federacije, podla manipulacija i zloupotreba.

Šarović dodaje da je u razgovorima sa MMF-om od njihovog prvobitnog protivljenja uvođenju plavog dizela došao do prećutne saglasnosti, međutim, nakon insistiranja Vlade Republike Srpske da se ne dozvoli uvođenje plavog dizela, ni MMF više nije raspoložen da to podrži.

Nije mu jasan takav stav Vlade Srpske prije svega, jer je u januaru ove godine Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u kojem sjedi i ministar finansija Srpske, dao pozitivno mišljenje na inicijativu o uvođenju plavog dizela, a inicijativu je još 2015. na ministarskom sastanku podržao i ministar poljoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Uvođenje plavog dizela podržali su Spoljnotrgovinska komora BiH kao i Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti