Novalić: Reformska agenda vodi ka oporavku ekonomije

09.10.2015. 10:35 / Izvor: Akta.ba
Novalić: Reformska agenda vodi ka oporavku ekonomije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je danas radnom ručku koji je organizovala Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), a tema je bila "Poslovna klima i konkurentnost".

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je jučer radnom ručku koji je organizovala Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH), a tema je bila "Poslovna klima i konkurentnost", što je dio Akcionog plana Federacije BiH za realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015-2018. godina.

Tokom svog obraćanja premijer Federacije BiH spomenuo je dosadašnje rezultate već provedenih aktivnosti Akcionog plana za provođenje Reformske agende, ali i pregled obaveza Vlade FBiH po prioritetima za naredni period.

"Vlada Federacije BiH je od ciljeva iz Reformske agende dosad provela trinaest aktivnosti, od kojih je sedam obradila Vlada FBiH, dok je šest prošlo parlamentarnu proceduru", rekao je Novalić.

Istaknuo je da je Agenda obaveza i radni plan koji se mora provesti tokom naredne tri godine, "jer je to jedini način da riješimo situaciju u kojoj se BiH trenutno nalazi".

Aktivnosti u okviru Akcionog plana 2015- 2018 usaglašene su sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, kao i sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, naročito kada je riječ o zakonskim rješenjima koja se tiču Reformske agende.

"Ključne aktivnosti odnose se na šest oblasti Reformske agende, od poslovnog okruženja do vladavine prava, s akcentom na harmonizaciju propisa i stvaranje jedinstvenog ambijenta za njihovu provedbu u okviru nadležnosti svakog nivoa vlasti ", kazao je federalni premijer.

Kada je riječ o poslovnoj klimi, Novalić je pomenuo neke od pokazatelja koji direktno govore u prilog rezultatima provedenih aktivnosti Akcionog plana Reformske agende, a koji se odnose na period od proteklih šest mjeseci.

U skladu sa podacima Porezne uprave, zabilježen je neto efekt u porastu zaposlenih koji rezultira sa 6.000 dodatno zaposlenih, tri posto rasta prihoda od direktnih poreza i 1,9 posto realnog rasta BDP-a.

Tokom radnog ručka predstavljeno je 15 obaveza Vlade FBiH, koje će biti razmatrane prema prioritetima.

Na kraju svog obraćanja premijer Federacije BiH istaknuo je da Reformska agenda utemeljuje pokretanje procesa oporavka ekonomije, ekonomskog rasta i zapošljavanja, i da njeno provođenje ne može biti realizovano u kratkom vremenskom periodu, čak ni tokom jednog mandata.

Vlada FBiH prve pozitivne efekte očekuje u periodu od dvanaest do osamnaest mjeseci.

AmCham Bosna i Hercegovina je osnovan 2001. kao nevladino, neprofitno i neovisno udruženje, kako bi se unaprijedili interesi i stavovi američkih i drugih stranih preduzeća u Bosni i Hercegovini, kao i bh. preduzeća u inostranstvu.

AmCham BiH igra važnu ulogu u kreiranju pozitivne poslovne klime u BiH i promicanju visokih standarda poslovne prakse.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti