Od sada načelnici izabiru najbolje plasirane kandidate

15.10.2016. 09:44 / Izvor: Akta.ba
Od sada načelnici izabiru najbolje plasirane kandidate

Prvobitnim rješenjem bio je obesmišljen javni konkurs, jer je po završetku konkursa mogao biti izabran kandidat koji se nije najbolje pokazao na konkursu. 

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave, u kojoj je ugrađen veliki broj preporuka i primjedbi na koje je Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) ukazivao u javnoj raspravi.

U zakonu su definisane povezane osobe u odnosu na koje službenik ne smije da koristi svoj rad za ostvarivanje njihovih prava.

Prihvaćen je i prijedlog prema kojem je službenik, koji se ranije bavio preduzetničkom djelatnošću, dužan da dostavi poslodavcu podatke o osobi na koje je prenio upravljačka prava i dokaze njihovom prenosu.

Ove odredbe su veoma bitne za sprečavanje korištenja pozicija u upravi za osiguranje lične koristi, ukazuju iz TI BiH.

Iz ove nevladine organizacije posebno pozdravljaju rješenja kojima je bolje regulisan postupak javne konkurencije, pa su npr. sada gradonačelnici i načelnici općina obavezni izabrati najbolje plasiranog kandidata na čemu je TI BiH svo vrijeme insistirao.

"Prvobitnim rješenjem bio je obesmišljen javni konkurs, jer je po završetku konkursa mogao biti izabran kandidat koji se nije najbolje pokazao na konkursu. Još su sporna rješenja koja omogućavaju da javna konkurencija nema prednost pri zapošljavanju u odnosu na druge načine (premještaj i interni konkurs), kao i to što u konkursnoj komisiji prevlast nemaju nezavisni stručnjaci, što opet može dovesti do političkih i drugih oblika uticaja na izbor kandidata", navodi se u saopćenju TI BiH. 

TI BiH naglašava da je procedure zapošljavanja u jedinicama lokalne samouprave neophodno i dalje unapređivati, ali i da će ključna biti dosljedna primjena novih odredbi po njihovom usvajanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti