Ciljevi variraju

Firma za godinu uložila čak 365 žalbi: "Profesionalnih žalitelja" sve više!

18.04.2024. 08:22 / Izvor: Avaz.ba
nabavke

Mnogo je motiva za obaranje tendera. Nemaju namjeru učestvovati.

Jedna firma u BiH je za godinu uložila čak 365 žalbi u procesima javnih nabavki. To je jedna žalba dnevno. Druga kompanija uložila je 239, a treća 226 žalbi.

Kolokvijalno, oni koji učestvuju u tome nazivaju se "profesionalnim žaliteljima“, čiji ciljevi variraju od ucjena, reketarenja, zaustavljanja projekata, naplaćivanja advokatske takse...

Traže korist

Kako nam je rekao Damjan Ožegović iz „Transparency Internationala” u BiH, pojava tzv. profesionalnih žalitelja nije novina, međutim, u posljednje vrijeme su intenzivirane aktivnosti Agencije za javne nabavke i drugih organa, javnih i nevladinih organizacija na pronalascima i detekciji "profesionalnih žalitelja“ i ove pojave.

"Bez stvarne namjere za učestvovanje u tenderima, ponuđači skinu tendersku dokumentaciju, pronađu nepravilnosti i žale se na način da imaju najčešće dva motiva. Prvi je da to rade zajedno sa zastupnicima, odnosno s advokatima, gdje pokušavaju da naplate troškove zastupanja, odnosno troškove pisanja žalbe advokata putem advokatskih tarifa. Drugi je da, eventualno, naravno rjeđe, traže drugu korist, ucjenjuju ugovorni organ, tako i druge zainteresirane ponuđače, obarajući tender unedogled dok ne dobiju neku korist", istakao je Ožegović.

Dodao je da se tome, nažalost, ne može stati ukraj tek tako. Barem ne bez sihroniziranog djelovanja svih relevantnih aktera, u prvom redu organa gonjenja.

Dobivanje naknade

"Većim ponuđačima, firmama se ne isplati. Međutim, mlađim kompanijama se isplati. Žalbe firmama ne oduzimaju mnogo vremena i resursa, a zauzvrat se može steći naknada koja nije velika, ide od 200 do 300 KM po jednom postupku, što se najčešće dijeli s advokatom, ali neka uspiju naplatiti pet takvih mjesečno, dolazi se do jedne dobre plate. Nije da se ne isplati manjim ponuđačima", rekao je Ožegović.

Lako ih je prepoznati

"Međutim, lako je prepoznati „profesionalne žalitelje“, jer se žale na sve i svašta. Imate primjer prijevozničke firme koja se žali na tendere za nabavke, recimo, restoranskih usluga, nabavke hemijskih olovaka i slično.

Jasno je da oni nemaju stvarnu namjeru da učestvuju i budu eventualno izabrani kao ponuđači", istakao je Ožegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti