Organizatori se ne oglašavaju

Ti u BiH analizira: Nemoguće doći do konačne cifre sredstava utrošenih za "Srpska Open"

01.04.2024. 16:40 / Izvor: Fena
Ti u BiH

Foto: Mondo, arhiv

Čak se i Agencija za javne nabavke BiH izjasnila da njen posao nije analiza budžetske potrošnje.

Do konačne cifre utrošenih sredstava za prošlogodišnji teniski ATP turnir Srpska Open još uvijek nije moguće doći jer se Vlada Republike Srpske, Grad Banja Luka ali i brojna druga javna preduzeća koja su učestvovala kao pokrovitelji ne oglašavaju i do sada na snazi imamo jedno opšte ćutanje svih relevantnih institucija, izjavio je danas za Fenu viši istraživač Transparency Internationala BiH Damjan Ožegović.

Po njegovim riječima, čak se i Agencija za javne nabavke BiH izjasnila, nakon što joj je Transparency International prijavio nepravilnosti, da njen posao nije analiza budžetske potrošnje.

"A čak naprotiv, posao Agencije je bio da ispita zakonitost ovakvog načina potrošnje budući da je Zakon o javnim nabavkama jasan da je ugovorni organ koji daje subvencije za ugovore u iznosu većem od 50% ukupne vrijednosti dužan obezbijediti poštovanje odredbi ovog zakona", kazao je on.

Na žalost, naglasio je, odredbe Zakona o javnim nabavkama nisu ispoštovane, već su na najgrublji način zaobiđene i budžetski novac je umjesto transparentnim procedurama javnih nabavki potrošen direktnim davanjima privilegovanim licima, samo zato što je u priču uključen Teniski savez.

U međuvremenu su treća lica podnosila krivične prijave, ali tužilaštvo nije otvaralo istrage.

"O opravdanosti potrošenih sredstava ne vrijedi ni raspravljati budući da se pokazalo kako je cijeli kompleks napravljen za jednokratnu upotrebu, a da se sve uradilo pod pritiskom rokova i zloupotrebljavajući emocije građana pod krinkom da se radi o velikom turniru, dolasku Novaka Đokovića i budućoj upotrebi kompleksa u iste svrhe", zaključio je Ožegović u izjavi za Fenu..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti