Savjet ministara na nogama zbog Agrokora

07.04.2017. 08:47 / Izvor: atvbl.com
Savjet ministara na nogama zbog Agrokora

a kocki su hiljade radnih mjesta, ali i sudbina stotina dobavljača Konzuma kojima se duguje 250 miliona maraka.

Slučaj Agrokor digao je na noge i Savjet ministra Bosne i Hercegovine.Na kocki su hiljade radnih mjesta, ali i sudbina stotina dobavljača Konzuma kojima se duguje 250 miliona maraka, upozorava zamjenik Predsjedavajućeg Mirko Šarović.

Savjet ministara zatražio je hitan sastanak sa članicama uprava ćerki- firmi Agrokora u BiH kako bi se vidjelo u kom obimu je njih zahvatila kriza. U rukama Konzuma je 36 odsto tržišnog kolača u BiH pa se domaće vlasti plaše najgoreg scenarija.

Riječ je o nekoliko hiljada radnih mjesta. Radi se o značajnom dugu dobavljačima u BiH. Moje informacie govore da je riječ o najmanje 250 miliona KM, što zaslužuje da se aktiviraju nadležne institucije i entritetske i naravno sa nivoa Savjeta ministara BiH”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

O mogućim štetnim posljedicama finansijskih problema koncerna Agrokor danas je raspravljala i Vlada Federacije. Premijer Novalić ranije je izašao sa cifrom od 450 miliona duga prema BH dobavljačima, ali su i njegove i procjene Savjeta ministara još nezvanične.

Reakcije Vlade Srpske za sada nema, ali je traži Savez udruženja poljoprivredni proizvođača. Imaćemo problem, jer je Konzum jedan od najvećih kupaca Mlijeko produkta.

“Ako oni stanu sa plaćanjem nećemo imati kud”, upozoravaju mljekari i traže posebnu sjednicu Vlade.

“Da naša Vlada razmotri to pitanje i da napravi jednu strategiju da snimi stanje i da vidimo gdje ćemo biti ugroženi. Mi sad tačno ne znamo gdje ćemo biti ugroženi, ali sigurno ćemo biti.To vam je kao kad padne atomska bomba i onda se ne zna ko će poginuti, ali većina gine. Jer ovde od Agrokora može većina da pogine”, naveo je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača- mljekara RS.

Dobavljači Agrokora bar na kratko mogu da odahnu, jer je iza ovog koncerna danas stala i hrvatska država. Sabor je usvojio kontroverzni zakon lex-agrokor koji je propisao kako će država reagovati u slučajevima kad u finansijske probleme upadne firma od državnog interesa. Ako kompanija propadne spasavaće se novcem poreskih obveznika, što je opoziciji bilo sporno.

“Na ovaj način i sa izglasavanjem ovog zakona radnike i radnice u Hrvatskoj u Agrokoru, male dobavljače, poljoprivrednike, povrtare, voćare i proizvođače mesa ostavljate na milost i nemilost krupnom kapitalu i vežete sudbinu svih građana Republike Hrvatske za Agrokor”, izjavio je Davor Bernardić, SDP.

“Cilj ovog zakona je stabilizovati poslovanje i nastaviti poslovanje sistemske kompanije čiji odlazak u stečaj i zaustavljanje poslovanja može narušiti finansijsku stabilnost države i u velikoj mjeri može ugroziti nacionalnu ekonomiju”, kaže Branko Bačić, HDZ.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti