Spriječiti dalje propadanje GIKIL-a

21.06.2017. 07:35 / Izvor: SRNA
Spriječiti dalje propadanje GIKIL-a

Gutić je istakao da Vlada ne podržava trenutnu Upravu u fabrici, ali da, zbog navedenih sudskih postupaka, ne može da formira novi Nadzorni odbor.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je danas u Lukavcu da  radnici "Global ispat koksna industrija Lukavac" /GIKIL/ i kantonalna Vlada  imaju isti cilj - da spriječe dalje propadanje fabrike i zaštite 1.000 radnih mjesta u ovoj kompaniji.

Gutić je tokom razgovora sa predstavnicima Sindikata GIKIL-a rekao da Vlada Tuzlanskog kantona smatra da ugovor o osnivanju zajedničke kompanije nije kvalitetno urađen, te da je propušteno da se obezbijedi pravna zaštita pred domaćim pravosuđem.

On je istakao da nije istina da predstavnici Vlade ne žele da se susretnu sa radnicima i rukovodstvom GIKIL-a i da Vlada ne radi ništa da bi zaštitila kompaniju od daljeg propadanja. 

"Istina je da smo pozvali istražne organe da ispitaju postojanje eventualnih krivičnih djela u GIKIL-u, sazvali Skupštinu društva i pokušali da preuzmemo upravljačka prava nad kompanijom. Notarski smo obradili sve odluke donesene na Skupštini, ali, nažalost, sve naše aktivnosti trenutno su blokirane arbitražnim postupkom koji se vodi pred arbitražnim sudom u Beču", kaže Gutić.

On je dodao da je zbog tog postupka svoje postupanje u ovom predmetu zamrznuo i Kantonalni sud u Tuzli, te naglasio da je samim tim onemogućen upisivanje vlasništva i preuzimanje kontrole u upravljanju kompanijom, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Gutić je istakao da Vlada ne podržava trenutnu Upravu u fabrici, ali da, zbog navedenih sudskih postupaka, ne može da formira novi Nadzorni odbor u kojem će imati većinu.

"Dokaz da svim snagama želimo da zaštitimo GIKIL, njegovih 1.000 radnika i imovinu, jeste nedavna odluka Vlade kojom smo osigurali finansijska sredstva i angažovali ekspertsku advokatsku kompaniju koja se bavi arbitražnim postupcima i međunarodnim privrednim pravom za odbranu naših interesa u arbitražnom postupku", rekao je Gutić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti