Intenzivne aktivnosti

Počeli radovi na uklanjanju opasnog otpada na lokaciji bivšeg tuzlanskog HAK-a

29.03.2024. 07:47 / Izvor: Fena
Hak

Federalno ministarstvo okoliša namjenski je odobrilo dva miliona KM.

Na lokalitetu bivšeg HAK-a (Hlor alkalnog kombinata) u Tuzli jučer je počelo uklanjanje opasnog otpada, a za ovu namjenu Federalno ministarstvo okoliša namjenski je odobrilo dva miliona KM.

"Vidjet ćemo kako će se posao odvijati, ali postoje indicije da će nam trebati još novca za završetak radova. Ovo danas je početak, odnosno prva faza", kaže premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, koji je jučer obišao spomenutu lokaciju. 

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić ističe kako nikada definitivno nije utvrđen sastav tla na ovom lokalitetu koji se prostire na oko hiljadu kvadratnih metara.

No, nakon što se ukloni otpad i kontaminirana zemlja, očekuju se i definitivni rezultati uzorka tla. 

Posao je dobio konzorcij kompanija koji predvodi preduzeće "Kemokop".

"Ovdje imamo naslage kruksa i kontaminirane zemlje. Imat ćemo tri vodonepropusne kade i otprilike tretirat ćemo oko 2.500 tona kruksa i 1.000 tona zemlje. Najvjerovatnije nakon obavljenog posla ovaj otpad će se morati voziti i Evropsku uniju", rekao je predstavnik konzorcija kompanija Nenad Lovrić. 

U narednih mjesec dana radit će se intenzivno na uklanjanju opasnog otpada na lokalitetu nekadašnjeg HAK-a, a očekuje se da će na kraju rezultat biti pozitivan i da će se industrijska zona moći širiti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije