Treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području FBiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području FBiH

10.10.2016. 12:11 / Izvor:

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 03.10.2016. godine otpočela treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području cijele FBIH iz svih oblasti inspekcijskog nadzora, a shodno zaključcima Vlade FBIH akcentat u provođenju inspekcijskih aktivnosti bit će stavljen na kontrolu rada „nacrno“ i suzbijanje sive ekonomije.

Napominjemo da su  u prethodnom periodu izvršena 2 ciklusa pojačanih inspekcijskih kontrola na području svih 10 kantona, a o čemu je ova Uprava u više navrata blagovremeno obavještavala javnost i transparentno iznosila informacije i podatke u vezi sa rezultatima  izvršenih inspekcijskih kontrola.

Inspekcijske aktivnosti se provode u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, odnosno, putem mješovitih inspekcijskih timova. Naglašavamo da će, u skladu s dosadašnjom praksom, svi kantoni, odnosno, sve općine u Federaciji BiH biti ravnomjerno zastupljene prilikom vršenja inspekcijskih kontrola, a prema utvrđenom Programu pojačanih inspekcijskih nadzora za period oktobar - decembar 2016. godine.

Ovom prilikom želimo saopćiti da je u prethodna tri dana, odnosno, od 03.-06.10.2016. godine izvršeno 365 nadzora, izrečeno 148 prekršajnih naloga u iznosu od 228.351,00 KM; naložena je naplata naknada za vode, šume, ceste i zrak u iznosu od 105.979,50 KM, te izrečeno 17 mjera zabrane rada; kontrolisano je 249 radnika, od čega je 21 zatečeno „na crno“, a zahvaljujući vršenju kontrola, 5 je novoprijavljenih radnika. Kod 82 subjekta nadzora je konstatovano da posjeduju fiskalni uređaj, a kod 14 subjekata je utvrđeno da ne izdaju fiskalni račun.

Ovim putem naglašavamo da je djelokrug i misija Federalne uprave za inspekcijske poslove dosljadno PROVOĐENJE ZAKONA na području cijele Federacije BiH, te još jednom pozivamo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti