Najveći pad primanja

Radnici u energetici pogođeni najvećim padom plata

18.04.2024. 11:32 / Izvor: Bloombergadria.com
energetika

Finansijski sektor u BiH smanjio je projekcije inflacije za 2024. i 2025. godinu.

U februaru 2024. godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH je pokazala blagi pad nominalno i realno u odnosu na prethodni mjesec, ali je zabilježen rast u poređenju s istim mjesecom prethodne godine.

Najveći pad primanja evidentiran je u sektorima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, što je dodatno pogodilo radnike u energetici.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za februar 2024. godine u Federaciji BiH iznosi 1.315 KM i nominalno je niža za 1,7 posto, a realno niža za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata nominalno je viša za 10,2 posto, a realno viša za 9,0 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima pokazuje značajne promjene u prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto plati u odnosu na prethodni mjesec.

Najveće smanjenje zabilježeno je u sektorima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, za 7,6 posto, zdravstvene i socijalne zaštite za 7,0 posto te umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,3 posto.

S druge strane, isto razdoblje bilježi i rast u nekim sektorima.

Najznačajnije povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u javnoj upravi i odbrani te obaveznom socijalnom osiguranju za 1,7 posto, kao i u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 0,7 posto, te finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 0,4 posto.

Prosječna neto plaća u FBiH, februar 2024.

Izvoz u BiH bilježi pad na početku 2024. godine dok uvoz pokazuje blagi rast. Došlo je do značajnog pada izvoza rude te električne energije u odnosu na januar prošle godine. U januaru 2024. godine izvoz je pao za 16,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dosežući 1,17 milijardi KM.

U istom periodu uvoz je blago porastao, za 3,2 posto, dostižući 1,906 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,4 posto, dok je deficit u vanjskoj trgovini iznosio 736 miliona KM.

Kad pogledamo izvoz rude, došlo je do drastičnog pada od 56,3 posto, dok je izvoz električne energije i plina pao za 53,2 posto u odnosu na januar 2023.  

Ovakvi trendovi primjetni su i u Elektroprivredi BiH, koja je 2022. godinu završila s dobiti od 6,1 milion KM, dok je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 140,2 miliona KM.

Gubitak je bio očekivan zbog manje proizvodnje od planirane, uzrokovane smanjenom isporukom uglja, ispada termoblokova i neplanskih zastoja na hidroelektranama. Najznačajnije izmjene vezane su za prihode od prodaje i troškove nabavke struje.

Marina Petrov Savić, viša analitičarka u analitičkom timu Bloomberg Adrije, kaže da postoji dodatni prostor za poboljšanje na tržištu rada u BiH.

"Najprije, i dalje postoji veliki kontingent nezaposlenih koji će se angažovati s daljnjim rastom ekonomije koji očekujemo u narednim godinama", ističe Petrov Savić.

Posljednjih godina bh. rudari su se suočavali s problemima isplate plata, što je nekoliko puta rezultiralo radničkim neposluhom.

Posljednji štrajk zeničkih rudara održan je u martu ove godine, kada su prekinuli proizvodnju zbog neisplaćenih plata za 2024. godinu, kao i izostanka toplog obroka za januar i februar.

Bruto plata

U februaru je prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom iznosila 2.045 KM.

Ovaj iznos nominalno je niži za 1,8 posto, dok je realno smanjenje iznosilo 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U poređenju s istim mjesecom prethodne godine, prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za februar 2024. godine nominalno je viša za 10,6 posto, dok je realno viša za 9,4 posto.

U 2024. godini, minimalna plata u FBiH je povećana.

Vlada je podigla minimalnu neto platu na 619 KM, u poređenju s prethodnih 596 KM. Ovo predstavlja povećanje od 3,85 posto ili 23 KM u nominalnom iznosu u odnosu na 2023. godinu, kada je minimalna plata porasla za 9,85 posto. Uredbom je odlučeno i da poslodavci u FBiH imaju pravo da radnicima do 30. juna 2024. godine isplate dvije prosječne plate bez plaćanja poreza.

Finansijski sektor u BiH smanjio je projekcije inflacije za 2024. i 2025. godinu. Očekuje se da će inflacija u 2024. biti 4,2 posto, što je blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada je iznosila 5,8 posto.

Dominik Raškaj, stručnjak portala Bolji Posao, ranije je za Bloomberg Adriju kazao kako će tržište rada biti obilježeno nedostatkom radne snage i mogućim otpuštanjima, posebno u sektorima pogođenim recesijom u zemljama EU.

Predviđa se pad potražnje za građevinskim radnicima i moguća otpuštanja, posebno onih iz trećih zemalja.

Potražnja u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima ostaje stabilna, ali su primanja u tim sektorima nedovoljno atraktivna za privlačenje radne snage. Raškaj je istakao potrebu za mjerama podrške države, poput subvencija za energente, te poziva na povećanje plata i uvođenje neradne nedjelje kako bi se zadržala radna snaga.

"Iskreno se nadam da će država donijeti određeni set mjera za najugroženije kompanije, u vidu subvencija električne energije i naftnih derivata, kako bi se napravio prostor za povećanje plata", kazao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital