Vlada KS i Fond za zaštitu okoliša rješavaju problem vodosnabdijevanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada KS i Fond za zaštitu okoliša rješavaju problem vodosnabdijevanja

18.08.2017. 09:28 / Izvor:

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković jučer je sa ministrima privrede Muharemom Šabićem i kulture Mirvadom Kurićem posjetio Fond za zaštitu okoliša FBiH i sa direktorom Fuadom Čibukčićem i zamjenikom Ivicom Prskalom, te njihovim saradnicima, razgovarao o načinu rješavanja problema snabdijevanja vodom Kantona Sarajevo.

Razmotrene su mogućnosti inoviranja i novelacije postojećeg dokumenta "Master Plan – Dugoročno rješavanje vodosnabdijevanja, odvodnje i tretmana otpadnih voda u Kantonu Sarajevo", te je iskazana spremnost za hitnu akciju. U tom smislu dogovoreno je da dvije institucije sklope memorandum o saradnji na ovom i drugim projektima od velikog značaja za bh. prijestonicu i Kanton.

Premijer Konaković kazao je da će Vlada KS uskoro definirati redoslijed koraka, te izabrati tim za izradu projektnog zadatka – strateškog planiranja rješavanja problema vodosnabdijevanja. Dio tog tima, kako je planirano, pored stručnjaka Fonda za zaštitu okoliša FBiH, bili bi i drugi lideri u strukama neophodnim za ovaj projekat.

Konaković je zahvalio Čibukčiću na inicijativi i interesiranosti da Fond u svom kapacitetu sudjeluje u rješavanju velikog problema za građane Sarajeva.

Direktor Čibukčić istakao je da je master plan, u kojem su stručnjaci jasno pobrojali sve nedostatke koje treba sanirati i faze koje treba provesti kako bi Sarajevo u narednih 20 do 30 godina imalo kvalitetnu opskrbu vodom, trenutno vjerovatno jedini mogući način dugoročnog rješavanja problema vodosnabdijevanja.

"Radi se o velikom, generacijskom zahvatu u kojem ćemo zajedno sudjelovati i pozivamo i druge instance vlasti da se uključe", rekao je Čibukčić.

Čelnici Vlade KS i Fonda za zaštitu okoliša FBiH su iskoristili sastanak za razgovor o drugim velikim zahvatima poput projekta „Čista rijeka“ koji podrazumijeva izgradnju prečistača na entitetskoj liniji, a zahvaljujući kojem bi se sanirali Miljacka i njeno korito. Govora je bilo i o izgradnji toplovoda Kakanj – Sarajevo, čijom gradnjom bi se pored ekonomskih benefita drastično smanjila zagađenost u Sarajevu. Premijer Konaković kazao je da će se u prvoj narednoj fazi uključiti u saradnju Fonda i "Elektroprivrede BiH" na ovom pitanju. Uz to, stručnjaci su delegaciju Vlade KS kratko upoznali sa projektima EBRD-a "Green City Action Plan" i Studije izvodivosti centra za upravljanje otpadom Kantona Sarajevo.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti