VMBiH nije nadležan za popis, na potezu Zavod za statistiku i Vlada RS

24.05.2016. 13:46 / Izvor: Fena
VMBiH nije nadležan za popis, na potezu Zavod za statistiku i Vlada RS

Šarović kaže kako Zavod za statistiku RS-a ima više alternativa i mogućnosti kad je u pitanju objavljivanje rezultata popisa te da ne smatra potrebnim da se VMBiH time bavi.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (VMBiH) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da VMBiH nema nadležnosti o pitanju popisa stanovništva i da je na potezu Zavod za statistiku RS-a i Vlada RS-a.

Naveo je da Zavod za statistiku RS-a ima više alternativa i mogućnosti kad je u pitanju objavljivanje rezultata popisa te da ne smatra potrebnim da se VMBiH time bavi.

Šarović smatra da bi bilo pametno da Vlada RS-a uputi odgovarajuće instrukcije Zavodu koji je vlasnik popisnog materijala, jer bi to bila najbolja opcija za otklanjanje nezakonitosti koje su uočili predstavnici RS-a kad su u pitanju rezultati popisa.

Po njegovom mišljenju, rezultati popisa nemaju potpuni kredibilitet zbog jednostrane odluke direktora Agencije za statistku BiH, a da je, zbog važnosti za nastavak evropskog puta BiH, neophodno da odluka o rezultatima popisa bude donesena konsenzusom predstavnika oba entiteta, te svih naroda i građana BiH.

Upitan o eventualnom pokretanju zahtjeva za smjenu direktora Agencije za statistiku BiH, Šarović je rekao da mogućnost za to vjerovatno postoji, ali da ne zna koja je institucija nadležna za to.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti