Zvizdić na SBF-u: BiH u protekloj godini bilježi dobre ekonomske rezultate

22.05.2017. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Zvizdić na SBF-u: BiH u protekloj godini bilježi dobre ekonomske rezultate

U proteklih godinu dana, po Zvizdićevim riječima, BiH je  napravila  značajan progres i u procesu euroatlantskih integracija.

BiH u protekloj godini bilježi dobre ekonomske rezultate i značajan progres u realizaciji ključnih prioriteta, a posebno onih koji su vezani za dinamiziranje našeg evropskog puta i stvaranje uvjeta za brži ekonomski razvoj – istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u svom obraćanju učesnicima 8. Sarajevo Business Foruma.

U osnovi toga je opredjeljenje za provođenje fundamentalnih ekonomskih reformi i ukupnu modernizaciju BiH u cilju postizanja ključnog cilja, a to je evropska, ekonomski i politički i socijalno  stabilna i prosperitetna država.

U svom obraćanju investitorima iz zemlje i inostranstva na SBF-u, Zvizdić je podvukao da se u proteklom periodu aktivno radilo na poćanju fiskalne odgovornosti, jačanju fiskalne discipline i boljoj strukturi javnih rashoda, na unapređenju radno-pravnog zakonodavstva i ukupnog poslovnog ambijenta  i povećanju konkurentnosti naše ekonomije, što je dovelo do povećanja svih vitalnih ekonomskih parametara.

"GDP BiH raste u posljednje dvije godine po stopi od tri posto, a bilježi se i rast industrijske  proizvodnje, kao i izvoza, uz smanjenje trgoviskog deficita. Razlog tome je činjenca da su proizvodi naših industrija, kao što su namještaj, prehrambena, metalska,  autoindustrija, tekstilna, namjenska, postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i što je najvažnije konkurentni. U posljednjih 20 mjeseci otvoreno je više desetina hiljada novh  radnih mjesta i to dominantno u realnom sektoru", naveo je Zvizdić.

U proteklih godinu dana, po Zvizdićevim riječima, BiH je napravila značajan progres i u procesu euroatlantskih integracija.

"Prihvaćena je aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, u toku je priprema odgovora na Upitnik EK kao jedne od najzahtjevnijih faza evropskih integracija poslije koje očekujemo dodjelu kandidatskog statusa koji će značajno unaprijediti odnos između BiH i EU, omogućiti nam pristup novim fondovima i novim investicijama, kao i usklađivanje sa pravnom stečevinom i ekonomskim standardima EU, što će voditi ka daljnjem ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava.

Ovom prilikom želim posebno istaći pozitivan angažman predstavnika Bosne i Hercegovine u procesima jačanja regionalne saradnje i unapređenja  partnerskih odnosa sa zemljama regiona, sa posebnim fokusom na daljnji razvoj procesa povjerenja sa našim prvim susjedima", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Neophodno je spomenuti još jedan sektor koji ima izuzetan potencijal. To je putna infrastruktura. Kroz BiH prolazi najduži dio panevropskog koridora 5c koji povezuje BiH sa srednjom Evropom. On za nas ima izuzetnu važnost i zbog činjenice da u pojasu koridora živi 50 posto stanovništva BiH. Izgradnja ove autoceste znači kvalitetno povezivanje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama i predstavlja značajno poboljšanje domaćih potencijala za privredni razvoj. Preostalo je da se izgradi još oko 200 km autoceste, pripremljeni su projekti za dionice u dužini 85 km u vrijednosti oko 800 milona eura i zbog toga ovaj forum smatram dobrom prilikom da pozovem sve one koji žele investirati u izgradnju autoputa Vc, kao i drugih projekata brzih cesta, proširenja aerodromskih terminala kao i unapređenja plovnih puteva i lučkih kapaciteta", naglasio je Zvizdić.

Isto tako, dodao je, osim izuzetnog hidropotencijala, Bosna i Hercegovina posjeduje i velike potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora, a raspolaže i značajnim rezervama uglja, što predstavlja izvanrednu bazu i vrlo ozbiljan potencijal za investiranje u nove rudnike i nove termoelektrane.

Na panelima SBF, kako je dodao, bit će prezentirani domaći potencijali i 200 razvojnih projekta iz oblasti energije, poljoprivrede, transporta, turizma.

"Zato vas, poštovani prijatelji, pozivam na partnerstvo i na ulaganje u Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Zvizdić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti