EU4DigitalSME

Digitalizacija je temelj dobrog poslovanja: I male kompanije mogu povećati proizvodnju

12.04.2024. 10:52 / Izvor: Fena
brčko

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije GIZ u Brčkom je održana prezentacija pod nazivom "Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima u Brčko distriktu BiH" koja je održana u sklopu realizacije projekta "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME".

Ažurirani Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima u Brčko distriktu baziran je na zaključcima i preporukama OECD-ovog SME Policy Index-a 2022, a cilj prezentacije jeste da doprinese zajedničkom kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanju poslovnog okruženja kao i da se zajednički formuliraju zaključci koji će doprinijeti kreiranju konkretnih mjera u oblasti digitalizacije i inovacija kao horizontalnih mjera u svim oblastima djelovanja malih i  drednjih preduzeća u BiH.

Obraćajući se prisutnima Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko, distrikta kazao je da digitalizacija predstavlja temelj dobrog poslovanja jer prelaskom na ovu vrstu poslovanja male kompanije imaju priliku povećati proizvodnju, promet roba i usluga.

"Da bi se poslovna zajednica uključila u evropske tokove i bila konkurentna na tržištu rada i usluga treba da ima digitalizaciju u svim sektorima, što olakšava promet roba i usluga.  Ovo je jedan projekat koji podrazumijeva sve sektore, inovativna zelena inkluzivna ekonomija koja treba da smanji distancu proizvođača do tržišta i smatram da će donijeti mnoge benefite i da je to jedan od uslova da se priključimo Evropskoj uniji", kazao je Nišić

Pomoćnik koordinatora u Uredu koordinatora Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Sanja Alatović kazala je da se Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima koji je usvojen za period 2021–2023. godine nije se pokazao prihvatljivim u tolikoj mjeri na području Distrikta, a kao razlog navodi da nije urađena dovoljna promocija.

"U budućem periodu očekujemo da kompanije i ostale institucije u Distriktu prihvate ovaj ažurirani plan i da krenemo evropskim putem", kazala je Alatović te dodala da ove planove primjenjuju i zemlje u okruženju.

Donald Prohaska, zamjenik voditelj projekta "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH" istakao je da se u nedostatku strateškog okvira pojavila potreba da se pokuša stvoriti ovakav program čiji je primarni cilj ojačati kapacitete malih  i srednjih preduzeća.

"Potrebno je da unutar struktuture pokušamo integrisati resurse koji su nam raspoloživi, a s druge strane da animiramo firme da aktivnije učestvuju u tom procesu i kvalitetnije razumiju izazove", dodao je Prohaska.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija i firmi koje su napredovale u primjeni inovacija i novih tehnologija kako bi podijelili njihovo iskustvo i primjere dobre prakse sa učesnicima diskusije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti