Nenaplativi krediti na Balkanu i dalje veliki teret

26.11.2014. 14:07 / Izvor: SRNA
Nenaplativi krediti na Balkanu i dalje veliki teret

Kako je izjavio, EBRD radi na dovođenju investitora u balkansku regiju kako bi se pomoglo u restrukturiranju te razgradnji nenaplativih kredita.

Banke na Balkanu imaju problem stalno rastućeg tereta nenaplativih kredita, poručio je predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti na konferenciji Nacionalne banke Austrije o europskoj ekonomskoj integraciji pod nazivom "Izazovi rebalansa u Europi – perspektive za središnju, istočnu i jugoistočnu Europu".

Kako je izjavio, EBRD radi na dovođenju investitora u balkansku regiju kako bi se pomoglo u restrukturiranju te razgradnji nenaplativih kredita. Inače, stopa ovih problematičnih kredita u regiji je veća od 20 posto. Tolika stopa, kako naglašavaju u EBRD-u, slabi banke, investicije te gospodarski rast pa predstavlja jedan od glavnih problema regije, koji ne mogu riješiti samo vlade i banke, prenijela je agencija Srna. Kako su prenijele agencije, Chakrabarti rješenje tog problema vidi u provođenju akcijskih planova, promjene pravnog okruženja koje bi ohrabrilo restrukturiranje. Po njegovim riječima, EBRD trenutačno radi na dovođenju investitora u regiju, koji su specijalizirani za procese restrukturiranja da bi lokalne banke ponovno bile dovedene u stanje da se koncentriraju na davanje novih kredita.

"Unatoč teretu nenaplativih kredita, kao posljedica krize, daljnjih loših izgleda razvoja gospodarstava na zapadnom Balkanu i recesije koja traje u Hrvatskoj i Srbiji, jugoistočna Europa je regija s mnogo potencijala", ocijenio je predsjednik EBRD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital