EBRD objavio

Uskoro tender za radove na dionici Ovčari - Tunel Prenj, vrijednost 960 miliona

06.04.2024. 11:29 / Izvor: Akta.ba
Tunel

Procijenjena vrijednost projekta je 960 miliona KM.

EBRD je objavio opće obavještenje o nabavci Izvođenje radova i nabavka konsultantskih usluga za nadzor i tehničku pomoć za dionicu Koridor Vc - Ovčari - Tunel Prenj - Mostar sjever.

Procijenjena vrijednost projekta je 960 miliona KM.

Ovaj tunel bit će na dionici autoputa između Konjica i Mostara, te će biti najduži tunel na Koridoru 5C. Također, najduži u regiji, deveti najduži tunel u Evropi te 30. najduži tunel u svijetu. Putovanje između Sarajeva i Mostara bit će skraćeno na oko sat vremena, u odnosu na dosadašnja dva sata.

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji kako su ranije naveli iz Autocesta je juli 2024. godine, dok je planirani rok završetka juni 2030. godine.

Ovi rokovi su definirani planom poslovanja i usaglašeni su s kreditorom.

Podsjetimo, ukupna dužina poddionice od Konjica (Ovčari) do Mostara sjever iznosi 35,26 km. Navedena poddionica podijeljena je na tri dijela: Konjic (Ovčari) – tunel Prenj (L=11,50 km), tunel Prenj (L=10,16 km) + 1,20 km trase prije tunela i tunel Prenj – Mostar sjever (L=12,40 km).

Uz ove poddionice bit će izgrađen i južni priključak na magistralni put M17, tj. Obilaznica Konjic (L=2,50 km) kao i sjeverni i južni pristupni put tunelu Prenj, ukupne dužine 12,62 km.

Na poddionici Konjic (Ovčari) – tunel Prenj – Mostar sjever biti će izgrađene dvije petlje, deset vijadukta, pet tunela, uključujući i tunel Prenj, najkompleksniji objekt na cijelom Koridoru, te dva odmarališta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije