SAMIT EBRD-a

Krišto: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

26.02.2024. 12:34 / Izvor: Akta.ba
ebrd

Naglasila je da je za gospodarski razvoj i povezivanje s regionalnim i europskim tržištima od ključnog značaja razvoj infrastrukture.

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sudjelovala je danas, putem video veze, na 10. jubilarnom samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan.

Tijekom obraćanja Krišto je govorila o poslovnoj klimi u BiH, pogodnostima za inozemne ulagače i regionalnim projektima. Naglasila je kako je BiH na korak do otvaranja pregovora s EU-om, te da smo zemlja koja je postigla zapanjujući napredak u poboljšanju poslovnog okruženja u proteklih godinu dana kroz snažan reformski proces.

Istaknula je kako je BiH otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja. Rekla je da su komparativne prednosti naše zemlje pogodan zemljopisni položaj, prirodna bogatstva i ljepote, tradicija industrijske proizvodnje, velik broj raspoloživih industrijskih zona, lokacija i proizvodnih objekata, povoljno zakonodavstvo, niski porezi, kvalificirana radna snaga, valuta vezana za euro, mnogobrojni potpisani bilateralni i regionalni sporazumi, perspektiva pridruženja EU i postinvesticijski programi za inozemne ulagače.

Napomenula je da mnogobrojne inozemne kompanije djeluju uspješno u Bosni i Hercegovini kroz 283 aktivna investicijska projekta, od kojih je najviše u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane, turizma i energetike.

Predsjedateljica Krišto je upoznala sudionike 10. samita EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan s ključnim prioritetima BiH u regionalnim projektima koji se odnose na infrastrukturno povezivanje, zelenu tranziciju gospodarstva i razvoj ruralnih područja.

Naglasila je da je za gospodarski razvoj i povezivanje s regionalnim i europskim tržištima od ključnog značaja razvoj infrastrukture.

Istaknula je da BiH prepoznaje značaj zelene tranzicije, kao ključnog elementa održivog razvoja i modernizacije gospodarstva, te kroz aktivnu suradnju s partnerskim zemljama i institucijama teži implementiranju politika i projekata usmjerenih na postizanje ciljeva održivog razvoja i zaštite okoliša.

Naglasila je da su projekti usmjereni na razvoj ruralnih područja kroz potporu poljoprivredi, turizmu, ruralnom poduzetništvu i ruralnoj infrastrukturi veoma bitni za ravnomjeran regionalni razvoj. Ocijenila je da ovi projekti imaju potencijal značajno doprinijeti ekonomskom rastu, održivom razvoju i jačanju konkurentnosti bh. gospodarstva, te ih stoga treba podržavati i razvijati sukladno europskim standardima.

Na kraju svoga obraćanja Krišto je kazala da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na ostvarivanju svojih prioritetnih ciljeva u regionalnim projektima, težeći jačanju regionalne povezanosti, održivog razvoja i stabilnosti regije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti