Foča i Plužine kvalitetno iskoristili sredstva IPA fondova

18.02.2015. 09:07 / Izvor: eKapija.ba
Foča i Plužine kvalitetno iskoristili sredstva IPA fondova

Jedna od najvažnijih novina koju će opština Foča dobiti kroz ovaj projekat jeste turistički info centar u samom centru grada sa svom pratećom opremom i suvenirnicom.

Zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje koju su protekle dvije godine zajedno sprovele opština Foča i Plužine, u partnerstvu sa lokalnim turističkim organizacijama, unaprijeđen je pogranični turizam između ove dvije lokalne zajednice, kao i brojne druge oblasti poput poljoprivrede, ruralnog razvoja, ekologije i zaštite životne sredine. Vrijednost projekta je 360.000 eura koje su dvije opštine kroz različite zajedničke aktivnosti ravnomjerno rasporedile.

Koordinator projekta ispred opštine Foča Radenka Srndović rekla je da su kroz projekat u opštini Foča sprovedene broje aktivnosti u turističkom segmentu, među kojima su edukacija u oblasti raftinga, obuke i licenciranje skipera, kao i finalni dio izrade integrisane Strategije ruralnog razvoja opštine Foče i Plužine, dokumenta koji će dati odgovor i rješenja za mnoge probleme i nedostatke u seoskim područjima u opštini Foča.

"Strategija mora da bude obojena i turizmom, a projekti koji će iz nje proizaći jesu proizvodnja zdrave hrane, približavanje potrošaču i organizovana prodaja domaćih proizvoda na turističkim destinacijama i objektima. Sigurno je to prostor NP 'Sutjeska' koji je prebogat, zatim Čelebići, Zavait i neke druge lokacije poput Miljevina", rekla je Srndovićeva, na završnoj konferenciji za medije prekograničnog projekta, održane u Foči.

Jedna od najvažnijih novina koju će opština Foča dobiti kroz ovaj projekat jeste turistički info centar u samom centru grada sa svom pratećom opremom i suvenirnicom.

"Turisti će moći na jednom mjestu da dobiju sve informacije o kompletnoj turističkoj ponudi, biće izloženi i suveniri, a interaktivni izlog omogućiće dvadesetčetvoročasovni pristup informacijama", rekla je Ljeposava Đajić, direktor TO opštine Foča.

Sa druge strane u opština Plužine zadovoljni su projektom kroz koji su značajno unaprijedili turističku ponudu i infrastrukturu i već izgradili suvenirnicu i druge turističke objekte.

"Među najznačajnijim stvarima koju smo uradili jeste postavljanje besplatnog vajrlesa, zatim autobuska stajališta na pravcu Nikšić-Foča, izgradnja vidikovca. Strategija ruralnog razvoja i za nas je bitan segment, a značajno smo podigli i ekološku svijest u našoj lokalnoj zajednici", rekao je Slobodan Delić, koordinator projekta ispred opštine Plužine.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je naglasio da se saradnja sa Plužinama nastavlja.

"Trajna vrijednost projekta je da će saradnja biti nastavljena provođenjem strategije ruralnog razvoja ove dvije opštine, koje je potrebno da usvoje lokalne skupštine", rekao je Mašić.

Predsjednik Skupštine opštine Plužine Milutin Cicmil je istakao da je ovim projektom obnovljena saradnja dvije susjedne opštineposebno kada je riječ o korišćenju i zaštiti zajedničkih prirodnih resursa.

"Mi smo dvije opštine koje na malom prostoru imamo što mnogi u Evropi nemaju. Imamo Taru- najdublji kanjon u Evropi i drugi u svijetu, imamo nacionalne parkove Durmitor, koji je zaštićen Uneskom, i Sutjesku sa prašumom Perućicom", istakao je Cicmil i dodaoda je poseban zahtjev Evropske unije zaštita i očuvanje ovako raznolikog biodiverziteta.

Sa konferencije je poručeno da će obje lokalne zajednice i dalje nastaviti da koriste sredstva IPA fondova, jer za to posjeduju kapacitete, što se i pokazalo kroz ovaj projekat prekogranične saradnje. Ranije su u sklopu prekograničnog projekta „Održivi razvoj opština Foča i Plužine“, konferencije održane u Plužinama, Sarajevu i Podgorici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU