EU / POLITIKA

Ravnopravnost spolova mora biti dio EU politika zemalja zapadnog Balkana

28.12.2020. 13:41 / Izvor: Akta.ba

Ravnopravnost spolova temeljna je vrijednost Evropske unije i nužni preduvjet za jednakost, socijalnu pravdu, održivi rast i razvoj društva zbog čega je potrebno integrirati je u proces pristupanja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Radeći u tom cilju, šest organizacija iz zemalja zapadnog Balkana udružilo se u provođenju programa pod nazivom "Unaprjeđenje ravnopravnosti spolova kroz proces pristupanja EU".

Dok se države pripremaju za provođenje zakona i standarda EU-a, moraju uzeti u obzir da su žene polovina stanovništva, a to se mora odraziti na sve napore u pravcu osiguranja jednake zastupljenosti njihovih potreba i interesa, kao i osiguranja jednakih mogućnosti.

Zbog toga ravnopravnost spolova mora biti jedna od prvih stvari koja nam je na umu kad govorimo o procesima pristupanja EU i izradi uspješnih državnih politika.

Bosna i Hercegovina mora mnogo toga uraditi na provođenju potrebnih reformi za članstvo u EU. Na tom putu koji vodi ka poboljšanju politika i provođenju reformi, mora se osigurati da se rodne perspektive uzmu u obzir i uvrste/primijene na svim nivoima, saopćeno je iz organizacija.

Postizanje ovog cilja moguće je samo zajedničkim naporima organizacija civilnog društva  jer se samo tako može osigurati da se rodna perspektiva uzima u obzir i da odražava interese žena i muškaraca, doprinosi unapređivanju ženskih prava i ravnopravnosti spolova i na kraju poboljšava život ljudi.

Imajući to na umu, ženske organizacije civilnog društva u pet zemalja zapadnog Balkana - Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i BiH udružile su svoju stručnost i znanje kako bi podržale vlade zemalja u uključivanju roda u njihove programe.

Također namjera im je održati pažnju na rodnoj perspektivi tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji, provođenjem četverogodišnjeg programa koji finansira EU, pod nazivom "Unaprjeđenje ravnopravnosti spolova kroz proces pristupanja EU".

Reaktor - Istraživanje u akciji (Sjeverna Makedonija), Prava za sve (Bosna i Hercegovina), Mreža kosovskih žena (Kosovo), Mreža osnaživanja albanskih žena (AWEN) (Albanija), Centar za ženska prava (Crna Gora) i Fondacija Kvinna till Kvinna (Ured Sjeverne Makedonije) udružili su snage kako bi popunili prazninu u dostupnim rodnim podacima za različite sektore na nacionalnom nivou, nadzirali provođenje obaveza vlada o ravnopravnosti spolova, pružali relevantne informacije za izvještaje Evropske komisije o zemljama i politički dijalog vezan uz pristupanje EU i izgradili regionalnu mrežu organizacija koja se zalaže za poboljšanu rodnu perspektivu u procesu pristupanja EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU