al
Brzi vodič za rezbarenje sa motornom pilom

Nekretnine i enterijer

Brzi vodič za rezbarenje sa motornom pilom

24.04.2020 09:28:32 / Izvor: Akta.ba

Plemenita i sve popularnija umjetnost rezbarenja sa motornom pilom, datira iz drevne umjetnosti oblikovanja drveta, koja je modernizovana tokom 1950-ih, do prvog umjetnika sa motornom pilom. 

1980 godine, umjetnost je dobila svoju prvi proboj tokom Lumberjack Svjetskog takmičenja u Hayward, Wisconsin -  i nekoliko godina kasnije, 1987, je organizovano prvo Svjetsko takmičenje u rezbarenju sa motornom pilom. Opšti utisak je nejčešće bio da je ova forma izvođenja umjetnost zbog buke, prašine i brzih rezultata. Ali, danas su u stvari, brojni umjetnici sa motornom pilom u cijelom svijetu koji izrađuju uistinu zapanjujuće umjetnička djela.

Kao dio forme umjetnosti rezbarenje pilom je napredovalo tokom godina, kao što današnje pile imaju posebne vodilice i lance. Umjetnici za razbarenje normalno koriste vodilice sa posebno malim nosem, kako bi bili u mogućnosti da oblikuju dijelove sa velikom preciznošću, i da povećaju ispravnost još više čak i ako je zub lanca osjetno smanjen. Još jedna važna razlika, u poređenju sa regularnom motornom pilom, je da ovi modeli nisu skloni ''povrtanim udarcima'' prilikom korištenja tipne vodilice. Kako god, s tim u vezi, tu je nekoliko osnovnih stvari koje moežete izraditi sa vašom običnom motornom pilom. Pa, kako bismo dali savjet ljepšem svijetu rezbarenja sa motornom pilom, ovdje su dva velika početnička projekta. Uživajte!

Stolica

1. Počnite sa odlukom o visini stolice. Ovo se utvrđuje gdje se susreću dva početna reza.

2. Napravite odgovarajuće rezove pod uglom od 90 stepeni u odnosu na prve rezove. Ovo predstavlja debljinu nogu.

3. Režite prema dole na svim stranama na način da očistite prostor na dnu za sjedište.

4. Okrenite stolicu i napraviti nagnuti rez kako bi dobili željeni ugao naslona. Pobrinite se da ostavite dovoljno prostora na dnu za sjedenje.

5. Posljedni rez: Položite tolicu dole na stranu i režite pravo, ciljano precizno za prethodni rez - i završili ste!

Polica sa knjigama

1. Počnite sa rezanjem debla na četiri visoke ravne ploče.

2. Napravite rez u sredini sa istom tehnikom koju će koristiti za rezanje debla: Jedan rez ravno u sa strane, a drugi blago nagnut od vrha prema dole. Donja polica je napravljena od dva jednostavna reza sa strane, određivanjem dubine police,  i jednim završnim rezom za uklanjanje unutarašnjeg dijela.

3. Napravite par ureza na vrhu debla.

4. Koristite dlijeto ili sličan alat, kako bi urezali ostatak drveta - i gotovi ste!

Sadržaj ovog članka je obezbedila Husqvarna samo za vašu ličnu informisanost i inspiraciju. Nije predviđeno da se koristi kao uputstvo za proizvodne procese ili druge komercijalne svrhe. Sadržaj ovog članka je samo šematski i nije prikladan da se koristi kao vodič za dizajn niti da daje bilo kakav oblik saveta vezan za snagu i izdržljivost. Informacije iz ovog članka koristite na sopstvenu odgovornost. Ni Husqvarna ni njeni partneri neće biti odgovorni za greške ili netačnosti u sadržaju, ili za bilo koje radnje preduzete oslanjajući se na njega. Husqvarna se izričito odriče svih garancija, izraženih ili pretpostavljenih, za tačnost bilo kog sadržaja, ili u pogledu upotrebe informacija u bilo koju svrhu. Ni u kom slučaju Husqvarna neće biti odgovorna za bilo kakve direktne, indirektne, posledične, kažnjive štete, kao rezultat, koje proizilaze iz ili su u vezi sa korišćenjem ili nesposobnošću korišćenja ovog inspirativnog članka.

Pre korišćenja vaše pile proverite da li ste pročitali korisničko uputstvo i uvek koristite preporučenu zaštitnu opremu.

Thor d.o.o. Doboj je ovlašteni zastupnik Husqvarna za BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer