CADCAM Solutions Sarajevo vam predstavlja SOLIDWORKS

14.04.2021 12:20:08
CADCAM Solutions Sarajevo vam predstavlja SOLIDWORKS

CADCAM Solutions Sarajevo vam predstavlja: TOP PET RAZLOGA Zašto odabrati upravo SOLIDWORKS kada je u pitanju razvoj vašeg proizvoda

CADCAM Solutions Sarajevo vam predstavlja: TOP PET RAZLOGA Zašto odabrati upravo SOLIDWORKS kada je u pitanju razvoj vašeg proizvoda

Trend ka većoj i boljoj automatizaciji i razmjeni podataka među tehnologijama razvoja proizvoda i proizvodnje – koje se često nazivaju Smart Factory ili Industrija 4.0 – ima dramatičan utjecaj na vrste alata koji dizajneri trebaju za razvoj proizvoda. Proizvođači su prihvatili automatizaciju jer pruža brojne konkurentske prednosti, a razvojni inžinjeri proizvoda sve se češće suočavaju sa zahtjevima za dizajnom, radnim tokovima i podacima koji prelaze mogućnosti tradicionalnog 3D i 2D modeliranja. Ispunjavanje ovih novih zahtjeva za automatizacijom i razmjenom podataka zahtjeva od dizajnera da koriste integrirani 3D sistem za razvoj proizvoda poput SOLIDWORKS dizajnerskog okruženja. Uz integrirana rješenja SOLIDWORKS, organizacije za razvoj proizvoda i proizvodnju mogu pomoći u vođenju ove automatizovane transformacije.

U nastavku vam nudimo detaljna pojašnjenja primarne prednosti - pet glavnih razloga prelaska na integrirani ekosistem razvoja proizvoda SOLIDWORKS 3D.

VIŠE OD SAMOG CAD MODELIRANJA:

RAZVOJ PROIZVODA SADA UJEDINJUJE PROJEKTOVANJE, INŽINJERING I PROIZVODNJU

U proteklih nekoliko decenija dizajneri, inžinjeri i drugi koji su bili uključeni u razvoj proizvoda često su računarsko potpomognuti dizajn (CAD) sisteme smatrali geometrijom i/ili pomoćnim alatima za crtanje. Proizvodnim zaposlenicima bili su potrebni 2D inžinjerski crteži za proizvodnju dijelova i sastavljanje proizvoda, tako da su CAD rješenja sa jedinstvenim funkcionalnostima - prvo u 2D, a nedavno i u 3D -  bila sve što je dizajnerima proizvoda bilo potrebno za izradu modela, ispis crteža i izradu sastavnica (BOM) potrebnih za proizvodnju. Ako je geometrija dizajna proizvoda potrebna za podržavanje neke druge funkcije, ti bi se podaci prevodili, pretvarali ili obnavljali da bi zadovoljili tu svrhu. Iako su ova perspektiva i pristup razvoju proizvoda bili dovoljni za veći dio sada opadajuće “Treće industrijske revolucije”- Digitalnog doba- to će se pokazati krajnje nedovoljnim za zadovoljavanje potreba za razvojem proizvoda u nastajanju Četvrte industijske revolucije - Interneta stvari i umjetne inteligencije - Što zahtijeva viši nivo međusobne povezanosti, razmjene podataka i automatizacije.

U Smart Factory ili Industry 4.0 CAD sistemi više nisu dizajnerska rješenja sa jedinstvenim funkcionalnostima, koja samo generira crtež za proizvodnju, a različite inžinjerske discipline koriste odvojene pakete dizajna da bi stvorile svoje zasebne dijelove dizajna proizvoda. U današnjim pametnim tvornicama u nastajanju , dizajneri proizvoda trebaju integrirani CAD sistem koji ne samo da stvara multidisciplinarne CAD podatke, već istovremeno koristi 3D CAD podatke za sve ostale funkcije, uključujući proizvodnju. Čineći 3D CAD podatke temeljnim DNK cijelog preduzeća, proizvodne organizacije mogu iskoristiti rastuće mogućnosti za poboljšanu efikasnost, veću suradnju i povećane inovacije svojstvene integriranom sistemu za razvoj proizvoda.

Ova integracija nadilazi kombiniranje različitih inžinjerskih disciplina ( npr. Industrijska, mehanička, obrada površina, dizajn električnih i elektroničkih konstrukcija ) u jedinstveni kompatibilni sistem dizajna i proširuje se na niz nizvodnih funkcija, kao što su vizualizacija, validacija, procjena troškova, planiranje proizvodnje, upravljanje podacima, proizvodnja, kontrola kvaliteta, dokumentacija, razvoj ambalaže i marketinga.  Naime, integracija ne znači samo mogućnost rada s CAD podacima putem protokola unos/ispis/konverzija; to znači imati pristup istim CAD podacima i raditi s njima istovremeno - uz nadogradnje zbog promjena napravljenih automatski i proširenih na sve druge funkcije, unutar jednog okruženja, umjesto kroz duži, skuplji, sekvencijalni process.

Uzmimo za primjer CAD i računarski potpomognutu obradu (CAM – Computer Aided Machining). Do nedavno, ove dvije funkcije obično su koristile odvojene tokove podataka koji su se često razilazili. Što je rezultiralo većom vjerovatnoćom problema s kvalitetom i gubitkom suštine dizajna. Povijesno razdvajanje CAD-a i CAM-a na različite tokove podataka također ograničava komunikaciju i  obeshrabruje saradnju između stručnjaka za dizajn I proizvodnju. Ipak, integracija CAD/CAM-a samo je jedan primjer mnogih potencijalnih prednosti korištenja integriranog 3D Sistema za razvoj proizvoda poput SOLIDWORKS-a.

Integrirani sistem za razvoj 3D proizvoda pomaže vam da uštedite vrijeme i smanjite troškove, povećate preciznost i poboljšate kvalitet, olakšate saradnju i osigurate dizajn za bolju proizvodljivost tokom procesa dizajniranja. Možda najvažnije, prelazak na integrirani 3D ekosistem poput SOLIDWORKS-a, pomoći će vašoj organizaciji da stvori inovativne proizvode efikasnije i isplativije.

PET RAZLOGA ZA NADOGRADNJU NA SOLIDWORKS INTEGRIRANO 3D RJEŠENJE ZA RAZVOJ PROIZVODA

Mnogo je razloga zbog kojih bi proizvođači trebali preći na integrirano 3D okruženje za rzvoj proizvoda poput SOLIDWORKS-a, od jednostavnosti upotrebe do širokog skupa povezanih integriranih rješenja. Većina ovih razloga spada u pet primarnih kategorija pogodnosti koje su u skladu s ciljevima razvoja proizvoda i proizvoda vodećih kompanija.

Pet glavnih razloga za prelazak na SOLIDWORKS su:

1. Povećanje produktivnosti

2. Smanjenje troškova

3. Povećanje kvalitete

4. Podsticanje saradnje

5. Povećanje inovacija

 

PODIJELI:
TAGOVI: CADCAM Solutions SOLIDWORKS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak