INGRAM Srebrenik: Dugogodišnja tradicija u eksploataciji kamena

24.09.2021 07:41:27

INGRAM d.d. Srebrenik, osnovan je 1961.godine kao željeznički kamenolom u okviru kombinata SODA SO Tuzla.

INGRAM d.d. Srebrenik, osnovan je 1961.godine kao željeznički kamenolom u okviru kombinata SODA SO Tuzla. Prve aktivnosti oko eksplatacije kamena na kamenolomu Drenik preduzimaju se čak 1959. godine.

U početku je INGRAM d.d. Srebrenik bio orijentisan samo na proizvodnju tucanika neophodnog za izgradnju i održavanje željezničke i putne infrastrukture. Početkom 70-ih godina INGRAM d.d. Srebrenik otvara pogon krečnih peći i Fabriku betonskih proizvoda.

Navedeni pogoni su u značajnoj mjeri doprinijeli poboljšanju finansijske situacije u društvu. Istovremeno sa proširenjem proizvodnih kapaciteta društvo je pretrpjelo i organizacijske promjene te se izdvaja iz kombinata SODA SO i formira kao Organizacija udruženog rada INGRAM d.d. Srebrenik.

Reforme privrednog sistema krajem 80-ih godina nisu zaobile ni INGRAM d.d. Srebrenik, koji je uključen u Kombinat udruženog rada IGMIN Tuzla. Godine 1991. INGRAM d.d. Srebrenik je djelimično privatiziran po osnovu tzv. Markovičeve privatizacije.

U toku rata INGRAM d.d. Srebrenik se organizuje kao Mješovito preduzeće INGRAM d.d. Srebrenik. INGRAM d.d. Srebrenik privatizovan je 2001. godine po sistemu javnog upisa dionica te je organizovan kao dioničko društvo i posluje pod nazivom INGRAM dioničko društvo Srebrenik.

Upis u sudski registar, Kantonalnog suda u Tuzli, odobren je Rješenjem Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona broj: 19/01-021-2926/2001 od 14.06.2001. godine. Organizacija INGRAM d.d. Srebrenik upisana je u sudski registar Kantonalnog suda u Tuzli dana 17.07.2002.godine, Rjeđenje broj U/I-5/02, matični registarski broj subjekta upisa 1-15 sa sjeditem u Srebreniku, Industrijska ulica b.b..

 
Ingram dd Srebrenik

http://www.ingram.ba/

Posted by Ingram dd Srebrenik on Wednesday, February 8, 2017

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina