al

Filantropi

LANACO podrška djeci sada i u budućnosti

06.04.2020 09:45:29 / Izvor: Akta.ba

Danas, savremene tehnologije imaju najveći značaj za obrazovni sistem širom svijeta. Škole u Bosni i Hercegovini i velikom broju zemalja svijeta su zatvorene, dok roditelji i staratelji djece traže rješenja koja će djeci pomoći da učestvuju u sistemu učenja na daljinu.  

Tokom svog tridesetogodišnjeg postojanja, LANACO je u kontinuitetu  posvećen jačanju društva i zajednice, čvrsto vjerujući da sve počinje od obrazovanja. Sada, kada svi trebamo dodatno da usmjerimo napore da pomognemo uspješnom prevazilaženju trenutnih poteškoća u obrazovnom sistemu uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19, LANACO se aktivno uključio u projekat "1.000 ZA BUDUĆNOST", gdje će u saradnji sa Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i drugim društveno-odgovornim kompanijama, zajedno donirati 1.000 Raspberry Pimini-računara četvrte generacije.

Računari će se donirati učenicima koji dolaze iz 20 nerazvijenih sredina Republike Srpske, kao i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji je neophodan za nastavak obrazovanja.

Kako bi pomogli da proces korišćenja računara bude što jednostavniji, LANACO će kreirati  priručnike za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku Python, koji će pomoći mladima da načine prve korake u svijetu programiranja. Navedeni materijali će biti dostupni svoj djeci on line.

Savremene tehnologije su godinama u središtu napretka društva, a zadatak svih ljudi je da zajedno mijenjamo budućnost, posebno onima na kojima budućnost ostaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi