Plemenita misija

Super ljudske priče iz Goražda: Udruženje Svjetlo grada izvor nade i humanosti

26.04.2024 10:00:20
Supernova Super ljudske priče iz Goražda

Kada se u Goraždu pomene humanost ili humanitarne akcije, svi odmah pomisle na udruženje Svjetlo grada

Kada se u Goraždu pomene humanost ili humanitarne akcije, svi odmah pomisle na udruženje Svjetlo grada. Njihove aktivnosti su poput svjetionika u toj lokalnoj zajednici ali i šire, jer pružaju nadu i pomoć onima kojima je najpotrebnija i upravo iz tog razloga priča o ovom udruženju nagrađena je u okviru konkursa "Super ljudske priče" koji je realizovala kompanija Supernova.

Volonteri i članovi udruženja Svjetlo grada već godinama predano rade kako bi pružili podršku svima koji im se obrate. Njihova plemenita misija ne poznaje granice – ni vjerske ni teritorijalne, jer je važno, kako kažu, biti čovjek. Dobar čovjek.

"Prioritet su nam djeca i starije osobe. Nerijetko prikupljamo sredstva za lijekove, kao i za liječenja izvan BiH. Uglavnom je riječ o skupim liječenjima, gdje naši sugrađani ne mogu otići bez podrške humanista" ističe predsjednik udruženja Admir Hadžić.

Njihov rad je nebrojeno puta pokazao da je zajedničkim naporima moguće stvoriti bolje sutra, što potvrđuje i nedavna akcija u kojoj je učestvovalo desetine volontera, a nakon koje su donijeli beskrajnu radost u jednu goraždansku porodicu.

"Dva dana su naši volonteri radili na adaptaciji doma porodice Kurić. Riječ je o jako važnom projektu, jer samohrana majka Temina živi sa kćerkom Muberom koja se ne može samostalno kretati. Živjele su na spratu porodične kuće, do kojeg se dolazi požarnim stepenicama i uz koje je i Temimi bilo jako otežao kretanje. Mubera je rijetko izlazila. Ustvari to je mogla jedino onda kada je neko iznese vani" priča Admir, koji je i sam učestvovao u akciji kako bi pomogli toj porodici.

Odlučili su da im preurede nekadašnje podrumske prostorije u udoban dom, iako je u početku izgledalo da će to biti izazov zbog lošeg stanja prostora.

"Za tu svrhu bilo je potrebno prikupiti 22.000 maraka. Zahvaljujući donacijama dvije firme iz Sarajeva, koje su saznale za akciju putem društvenih mreža, ali i podršci nekih privrednika iz našeg grada, uspjeli smo" kazao je ponosno Admir.

Udruženje Svjetlo grada realizuje i projekat "Školska užina" u okviru kojeg su u ovoj godini za 47 djece obezbijedili užinu.

"To su djeca lošeg imovinskog stanja, koji sebi ne mogu priuštiti užinu. Za svakog od tih mališana dnevno izdvajamo po 2,5 KM" kaže Admir.

Udruženje Svjetlo grada broji oko 400 članova. U radu im pomažu volonteri i mnogobrojni humanisti iz cijele BiH, ali i iz dijaspore.

"Mnogo je humanih ljudi koji i ne žele da se javno eksponiraju, već samo uplate novac kako bi podržali neku od akcija. To vraća vjeru u ljude. Projekat "Super ljudske priče" nas je zaista pozitivno iznenadio, jer je veoma značajno promovisati i širiti priču o humanosti i dobroti među ljudima, koje sigurno i dalje ima" poručili su iz goraždanskog udruženja Svjetlo grada.

Na konkurs "Super ljudske priče" u organizaciji kompanije Supernova pristigao je impresivan broj priča od strane autora koji su sa ponosom predstavili svoje junake i svakodnevne male heroje.

Cilj ovog projekta jeste da se pronađu i predstave talentovani, inspirativni, hrabri i humani ljudi, koji svojim ponašanjem mijenjaju živote drugih na bolje, a naše okruženje čine ljepšim mjestom za život.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi