al
Pripremite malo volje, malo sastojaka i dobit ćete vrlo ukusnu zimnicu!

Turizam i gastro

Pripremite malo volje, malo sastojaka i dobit ćete vrlo ukusnu zimnicu!

23.10.2019 07:56:36 / Izvor: Akta.ba

Polako, ali sigurno dolazi nam zima, a s tim dolazi i priprema zimnice. Bili u kući ili u stanu zimnice se spremaju na veliko. Za pripremu dobre zimnice Amko komerc savjetuje upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuje emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe.

Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja.

Pogledajte ponudu voća, povrća, posuđa i posuda za spemanje zimnice u Amko marketima.

Amko komerc vam donosi i recepat za pipremu "brzog ajvara".

Oko ajvara imamo mnogo posla pa ga stoga radije kupimo, no biste  li ga napravili kad bi recept bio jednostavan?

Potrebno vam je 3 kg crvenih paprika, 2 veća patlidžana, bijeli luk, papar u zrnu, ulje, sol, šećer, 1 dcl ocat.

Paprike oprati, očisiti i samljeti te staviti na ulje pržiti. Patlidžan oprati, oguliti, samljeti te dodati paprikama i nastaviti pržiti. U to dodati, sol, šećer, ocat, malo bijelog luka i papra. Kad se sve lagano propržilo sipati u tegle (ajvar je gotov kada prođete kašikom po dnu posude i ostaje trag). Tegle zatvoriti i okrenuti ih poklopcem prema dolje.

Pasterizacija: U veću posudu staviti kuhinjsku krpu i po njoj poslagati staklenke, ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom krpom i staviti na štednjak 15-ak minuta. 

Tegle, flaše za sokove, burad, pletare, kanistere prese za voće, ljuštači za voće i povrće, bušači za paprike, drvena renda, drveni čekići, oklagije, daske za rezanje; … sve ovo možete pronaći u našim objektima sa oznakom Hipermarket i Supermarket.

Pripremite malo volje, malo sastojaka te svakako malo ljubavi i dobit ćete vrlo ukusnu zimnicu!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro