al
Procjena rizika - temeljna obaveza iz područja zaštite na radu

Odbrana i sigurnost

Procjena rizika - temeljna obaveza iz područja zaštite na radu

04.07.2019 12:30:40 / Izvor: Akta.ba

Osnovno polazište za uspostavu organizacije, uređivanje i provođenje zaštite na radu u kompaniji je procjena rizika.

Poslodavac je obvezan organizirati i provoditi zaštitu na radu, vodeći pri tome računa o prevenciji rizika te obavještavanju, osposobljavanju, organizaciji i sredstvima. Obavezan je provoditi prevenciju u svim radnim postupcima, u organizaciji rada i upravljanju radnim postupcima, pri čemu mora osigurati radnicima najveću moguću razinu zaštite na radu.

Pri organiziranju i provođenju zaštite na radu, poslodavac je obvezan uvažavati prirodu obavljanih poslova te prilagoditi zaštitu na radu promjenjivim okolnostima radi poboljšanja stanja. Poslodavac je u organizaciji radnog procesa i povjeravanju poslova radniku obvezan voditi računa o sposobnostima radnika koje mogu utjecati na zaštitu na radu.

U svrhu unapređivanja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika poslodavac je obvezan poboljšavati razinu zaštite na radu i usklađivati radne postupke s promjenama i napretkom u području tehnike, zdravstvene zaštite, ergonomije i drugih znanstvenih i stručnih područja, te ih je obvezan organizirati tako da smanji izloženost radnika opasnostima, štetnostima i naporima...

Poslodavac je obvezan imati procjenu rizika izrađenu u pisanom ili elektroničkom obliku, koja odgovara postojećim rizicima na radu i u vezi s radom i koja je dostupna radniku na mjestu rada.

Propusti učinjeni u postupku procjene rizika (npr. propust uočiti vjerojatnost nastanka opasnog ili štetnog događaja na radu ili u vezi s radom, pogrešna procjena štetnosti događaja, odnosno podcjenjivanje njegove štetne posljedice i sl.) ne oslobađaju poslodavca obveza i odgovornosti u vezi sa zaštitom na radu.

INPROZ - Institut d.o.o. Tuzla je kompanija čija osnovna djelatnost su poslovi projektovanja, zaštite od požara, zaštite na radu i zaštite okoliša.

Garant profesionalnosti, visokokvalitetnog pružanja usluga te besprijekoran odnos prema poslu i klijentu su prije svega dugogodišnje iskustvo i stručan visokoobrazovan kadar, koji se stalno usavršava i dodatno educira da bi pratili evropske i svjetske trendove u oblasti svog poslovanja. Pored kadra oslanjau se na najsuvremeniju i najefikasniju opremu koju redovno obnavljaju. Kadrom i opremom, te svojim odnosom prema poslu neprestalno osvajaju i šire tržište na kojem djeluju.

Zaštitite svoj kadar na vrijeme i kontaktirajte INPROZ - Institut d.o.o. Tuzla.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Odbrana i sigurnost