al
Roletne za prozore – skrivene dobrobiti i to za zdravlje!

Građevina

Roletne za prozore – skrivene dobrobiti i to za zdravlje!

03.07.2019 11:16:08 / Izvor: Akta.ba

Zašto roletne?

Uobičajni dodatak kada ugrađujete novu stolariju su svakako roletne i komarnici. Dok se o komarnicima (gotovo) sve zna – roletne su proglašene tek zaštitom od vrućina i hladnoće i nekom vrstom „čuvara“ prozora od raznoraznih uticaja – što vremenskih (kiša, vjetar, grad, snijeg…) što ljudskih (štite od onih što vole da vire kroz prozore ili još gore kroz njih malo uđu u vaš stan). Izrađuju se od PVC-a i aluminijuma, imaju dugu vijek trajanja.

Međutim, roletne imaju još jednu dobrobit i to direktno na ljudski organizam. Naime, pomažu (i odlažu) da se pojave različite neurodegerativne bolesti. Utiču i na raspoloženje i smanjuju zamor. I sve to baš roletne. Svejedno da li PVC ili ALU – bitno je da su dobro upotrebljene.

Kako roletne čuvaju zdravlje?

Nije u pitanju nikakav napitak pa nećete roletne morati da sjeckate za čaj već je dovoljna – njihova pravilna upotreba noću! Naime, kvalitetne PVC i ALU roletne POTPUNO zamračuju prostoriju i stvaraju mrak koji je lijek. U potpunom mraku, u čovječijem organizmu (tačnije u pinealnoj žlijezdi) počinje da se luči hormon MELATONIN. Ovaj hormon je izuzetno bitan za očuvanje moždanih ćelija i dobrog zdravlja. Njegov nedostatak dovodi do stalne uznemirenosti, napetosti i lošeg raspoloženja kao i povećanja stresa. U stručnoj literaturi se može pronaći i gomila različitih bolesti koje nastaju zbog manjka melatonina.

Vratimo se zato mraku i roletnama?

U današnje vrijeme, noću smo na sve strane izloženi vještačkom osvjetljenju: uglavnom je u pitanju ulično osvjetljenje, različite svjetlosne reklame, farovi automobila… Unutrašnje osvjetljenje možemo da kontrolišemo na ovaj ili onaj način, ali problem je ovo spoljnje. Praktično, nemamo više onaj apsolutni mrak kao prethodne generacije pa je potrebno da ga sami „stvorimo“. Najednostavniji i najelegantniji način je – spustiti roletne do kraja i u mrklom mraku dobro se odmoriti i izgraditi svoj melatonin za potpunu regeneraciju organizma.

Zašto baš roletne a ne zavjese?

Dok ovo čitate a u potrazi za totalnim mrakom sigurno su vam na pamet pale i zavjese – one neprozirne, masivne i teške. Ako jesu – znajte da je to loša ideja. Ovakve zavjese su pravi „kolektor“ različitih čestica, prašine i grinja. Melatonin ćete možda i izgraditi ali, lako je moguće, i neku preosetljivost  možda i alergiju. Osim toga, cijena ovih zavjesa nije ni malo naivna, održavanje prava gnjavaža a tek kačenje.

Dakle, ako hoćete puno energije u narednom danu, ako hoćete dobar odmor i dobro zdravlje na duže staze, spuštajte roletne i na spavanje!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina