al
S Boschevim Jet Wiperom nijedna kap vode nije potrošena uzalud
OTVORI GALERIJU

Tehno kutak

S Boschevim Jet Wiperom nijedna kap vode nije potrošena uzalud

29.04.2015 10:26:39 / Izvor: eKapija.ba

Pregledno vidno polje neophodno je za sigurnu vožnju. Kad god tom vidnom polju zasmeta prljavština, Boschev brisač Jet Wiper primi se posla. Kao dio Boscheva sustava koji uključuje pogon brisača i metlice brisača Aerotwin inovativna ručica brisača od sad će biti standardna oprema u novom Volvu XC90. Jet Wiper daleko je bolji od uobičajenih brisača za vjetrobranska stakla. Razlog tome je pametna kontrola u kombinaciji s mlaznicama ugrađenim u ručicu brisača. Te mlaznice ravnomjerno raspoređuju tekućinu za pranje, čime se osigurava čišćenje vjetrobranskog stakla cijelom duljinom metlice brisača. "Jet Wiper raspoređuje pravu količinu tekućine za pranje, upravo tamo gdje je potrebna", kaže Bernhard Straub, predsjednik Boscheva poslovnog područja Electrical Drives (Električni pogoni). Prednosti su ovog sustava to što maglica nastala raspršivanjem ne umanjuje vidljivost za vozače, a potrošnja tekućine za pranje smanjuje se za do 50 %.

Pri primjeni Boscheva brisača Jet Wiper nijedna kap vode nije potrošena uzalud. To je zasluga prekretnog pogona brisača, također Boscheve izrade. Taj pogon izmjenjuje rotaciju motora između dva krajnja položaja ručica brisača - parkirni položaj i A-stup. Njegova ugrađena elektronika omogućava detektiranje položaja brisača Jet Wiper na vjetrobranskom staklu u svakom trenutku. Kako bi se postigao najbolji učinak čišćenja, do prskanja dolazi samo kad se ručica brisača pomiče prema gore. Na taj način, tekućinu za pranje smjesta pokupe dvije metlice brisača Aerotwin i raspodijele ju po cijelom vjetrobranskom staklu.

"Boschev sustav tako osigurava optimalno čišćenje cijelom duljinom metlice brisača", kaže Straub. Time se osigurava i pregledno vidno polje za video senzor koji se koristi u sustavima pomoći vozaču, a obično je smješten na istoj visini kao retrovizor.

Bosch Aerotwin: najbolje metlice brisača na tržištu

Najvažnije od svega, krajnji rezultat čišćenja brisačem Jet Wiper ne ovisi o brzini vožnje. Konvencionalni sustavi brisača raspršuju tekućinu za pranje iz elemenata mlaznice na poklopcu motora, a ti su elementi predviđeni za određenu brzinu. Kako se brzina povećava, protok zraka preusmjerava mlaz, što znači da manje tekućine dospijeva na područje koje treba očistiti. Rezultat toga je loše očišćeno vjetrobransko staklo. S brisačem Jet Wiper protok zraka nema gotovo nikakav učinak jer su elementi mlaznice montirani izravno duž ručice brisača. A ni to nije sve: mlaznice su opremljene malim ventilima koji se otvaraju kad vozači aktiviraju funkciju pranja vjetrobranskih stakala i zatvaraju čim prskanje završi. To znači da nema naknadnog kapanja, a metlice brisača moraju brisati samo jednom. Zimi se mlaznice griju, zbog čega su spremne za uporabu i u najgorim vremenskim uvjetima.

Odabirom Boscheva Aerotwina Volvo ujedno bira i trenutno najbolje metlice brisača na tržištu. To je nedavno potvrdilo i ispitivanje koje je proveo ADAC, njemački automobilski klub. Od osam ispitanih metlica brisača Boschev Aerotwin bez zglobova jedini je dobio najviše ocjene. "Tajna naših metlica brisača u njihovoj je dvostrukoj tehnologiji", kaže Straub. Na rubovima za čišćenje guma je tvrđa, a time i izdržljiva. Nasuprot tome, stražnja strana Aerotwina je fleksibilnija, čime se olakšava pokret metlice unatrag kad ručica brisača prelazi s kretanja prema dolje na kretanje prema gore. To znači da Aerotwin radi gotovo potpuno tiho. Ako metlica brisača pokaže znakove trošenja i habanja moguće ju je brzo, lako i jeftino zamijeniti zahvaljujući sofisticiranom sustavu spojnica brisača Jet Wiper.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tehno kutak