al
Sa oktobrom u Sarajevo dolazi jesen u njezinom najljepšem izdanju!

Turizam i gastro

Sa oktobrom u Sarajevo dolazi jesen u njezinom najljepšem izdanju!

08.10.2014 16:13:55 / Izvor: eKapija.ba

Sa oktobrom u Sarajevo dolazi jesen u njezinom najljepšem izdanju i vrijeme idealno za posjet prirodi, koja je poprimila bezbroj fantastičnih, jesenjih boja.

Portal turističke destinacije Sarajevo preporučuje vam da se tokom ovog mjeseca zaputite ka poznatim sarajevskim izletištima Baricama i Čavljaku, gdje možete uživati u prekrasnoj prirodi, ali i probati gastronomske delicije koje se nalaze u ponudi tamošnjih planinarskih domova.

Najznačajniji događaj u oktobru je MESS – Internacionalni teatarski i filmski festival, čije će 54. izdanje biti održano od 03. do 12. oktobra. Ovogodišnji MESS publici će predstaviti 25 predstava iz 18 zemalja, a pored sarajevskih predstave će biti igrane i na scenama pozorišta u Zenici, Visokom i Goraždu.

Internacionalni teatarski i filmski festival MESS je od svojih začetaka inovatorski, spreman u svim dosadašnjim rukovodstvima kroz svoju historiju da čak i u nemogućim okolnostima u Sarajevu stvara kulturno utočište za sve generacije, rizikujući i ulažući u najhrabrije i najzanimljivije umjetničke projekte. U tome leži razlog zbog kojeg je Internacionalni teatarski i filmski festival MESS jedan od vodećih festivala ovog dijela Evrope.

Upravo radi toga što je oktobar u Sarajevu u znaku pozorišta, Portal turističke destinacije Sarajevo sugeriše vam da u ovom mjesecu posjetite Despića kuću, depadans Muzeja Sarajeva sa postavkom koja govori o životu ugledne, građanske porodice u Sarajevu tokom 18. i 19. stoljeća.

Desića kuća je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine. Kuća je građena u nekoliko faza u tri različita perioda. Najstariji dio datira iz 17. vijeka.

Značaj kuće je u činjenici da su se u njoj odigravale prve klasične pozorišne predstave tako da se ovaj objekat može smatrati pretečom savremenog pozorišta u Sarajevu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro