Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 25.10.2017. 12:04

Nabavka usluga za planiranje i održavanje radionice na temu: Vanjsko uređenje i sigurnost gostiju

Izvor: Akta.ba, 24.10.2017.

Projektni zadatak za trenera za radionicu: „Vanjsko uređenje i sigurnost gostiju u ruralnom turizmu“.

 

Udruženje Alterural za potrebe projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” traži pružatelja usluge za organizaciju i pružanje usluge tehničkog treninga za radionicu: Vanjsko uređenje i sigurnost gostiju.

Projekt je financiran od strane EU.Ovaj projekt je podržan u okviru Programa za civilno društvo  2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje suradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva. Svrha ovog projekta je povećanje kompetitivnosti lokalne ekonomije i područja.

 

1. Prezentacija organizacije – ugovarača

Alterural je neprofitna, nevladina organizacija posvećena razvoju, promociji i profesionalizaciji ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini. Alterural radi na razvoju ruralnog turizma s ciljem:

- Doprinijeti boljem životu, pomažući u održavanju snažnog društvenog umrežavanja seoskih obitelji koji žive uglavnom od poljoprivrede, kojima turizam predstavlja dodatni izvor prihoda.

- Pomoći u izgradnji alternativne budućnosti za selu u BiH

- Promovirati drugačiju perspektivu bosanskih sela i njihovih stanovnika.

Više informacija možete pronaći na web stranici: www.alterural.ba

U ovom projektu Alterural radi u suradnji sa 4 druga partnera, koji bolje poznaju njihov teritorij i bit će uključeni o organizaciju treninga na terenu u ciljani ruralnim područjima.

Partneri na projektu su:

Koordinator i implementator projekta: Alterural, Sarajevo

- Forum žena „Strica – Zarudje“, Vareš

- ZU „Kreševski citrin“ , Kreševo

- PD Vranica, Fojnica

- Eurogites, Europski Savez udruženja ruralnog turizma

 

2. Opis projekta: ciljevi, aktivnosti i ciljne grupe

Projekt: “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije” jepodržan u okviru Programa za civilno društvo 2014.-2015., sa ciljem povezivanja građana i smanjenja nezaposlenosti kroz unapređivanje saradnje glavnih interesnih grupa na lokalnom nivou i procjenu tržišta aktivnog stanovništva.

Trajanje projekta je 3 godine, a općine djelovanja ovog projekta su Kreševo, Vareš, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad, Istočni Stari Grad.

Ciljna područja: Ruralni turizam je efikasno sredstvo za revitalizaciju udaljenih područja i sela, tako da je ovaj projekt usmjeren na sljedeće planine: Bitovnja, Vranica, Zvijezda i Ozren (Crepoljsko i Bukovik). Ove predivne planine imaju dobro očuvan prirodni okoliš, te aktivne i posvećene lokalne zajednice i organizacije civilnog društva. One nude izvanredno kulturno nasljeđe i prirodne lokalitete, a njihovu posjetitelji mogu iskusiti toplo gostoprimstvo, proizvode i ruralne tradicije.

Opis ciljne grupe i korisnika

Tri su različite ciljne grupe zainteresirane za lokalni ruralni ekonomski razvoj:

1- Aktivni lokalni članovi organizacija civilnog društva: NVO, udruženja, klubovi uključeni u lokalni razvoj i koje nude dodatne aktivnosti u prirodi na ciljanoj teritoriji

2- Poljoprivredni proizvođači, obitelji u ruralnom području i mali poduzetnici su u fokusu , ali i lokalne privatne turističke agencije, hoteli i restorani u ciljanom području.

3- Predstavnici nadležnih javnih institucija u 7 općina i nadležnih turističkih organizacija.

Glavni cilj:

Razviti 4 ruralne turističke destinacije oko Sarajeva uključivanjem svih relevantnih interesnih grupa na ovom ruralnom području.

Opšti ciljevi projekta su:

- Ohrabriti lokalne interesne grupe i podstaknuti angažiranost građana kako bi se stvorilo više prilika za zaposlenje u bosanskom ruralnom području.

- Pružiti priliku za stjecanje novih profesionalnih vještina kako bi se omogućile inovacije, samozaposlenje i kako bi se stvorila prilika za ostvarivanje dodatnih prihoda u ciljanim ruralnim područjima.

- Osnažiti održivi model ruralne ekonomije strategijama diversifikacije, valorizacijom i očuvanjem prirodnih dobara i nasljeđa sa ciljem smanjivanja stope siromaštva i odlaska iz ruralnih područja.

Građani bi se trebali moći zalagati za dugoročni model razvoja kako bi očuvali nasljeđe i prirodu.

Glavne aktivnosti projekta

• Stvaranje klastera u ruralnom turizmu i organiziranje strateških radionica

• Organiziranje tematskih studijskih posjeta sa ciljem razmjene iskustava.

• Objavljivanje turističke karte za turiste i osmišljavanje promotivnog filma ili stvaranje informativnih tabli sa kartama.

• Učestvovanje na nacionalnim sajmovima zbog promocije.

• Objavljivanje istraživačkih i tehničkih studija.

• Organiziranje konferencije kako bi se naglasili strateški zaključci klastera i istraživačke studije.

• Organiziranje 10 certifikovanih tehničkih i stručnih radionica za male poduzetnike koji su uključeni u ovaj sektor. Uspostavljanje certificiranih kurikuluma za 3 godine je zamišljeno kao preliminarna faza.

 

3. Svrha angažiranja

Kao što je već rečeno, cilj ovog projekta je stjecanje novih profesionalnih vještina kako bi se omogućile inovacije, samozapošljavanje i kako bi se stvorila prilika za ostvarivanje dodatnih prihoda u ciljanim ruralnim područjima. Minimalno 25 osoba, pružatelja usluga u ruralnom turizmu će kroz rad učiti o osnovnim pravilima vanjskog uređenje ruralnog objekta te o mjerama sigurnosti gostiju.

3.1 Ciljevi treninga:

Cilj treninga je razviti poduzetničke sposobnosti kod osoba koje vode ili planiraju voditi male biznise u ruralnom turizmu kako bi mogli isporučiti inovativne, visoko kvalitetne proizvode i usluge te upravljati svojim poslovima na održiv i odgovoran način. Cilj je da se olakša razvoj poduzetničkih i transverzalnih vještina vlasnika koji vode (ili planiraju pokrenuti) mali / obiteljski biznis u ruralnom turizmu. Stvaranje autentične atmosfere, kombiniranje očuvanja tradicionalne ruralne arhitekture, zelenog i čistog okruženja, sa svim modernim objektima važan je izazov u sektoru ruralnog turizma. Tijekom treninga polaznici će dobiti korisne savjete i primjere dobre prakse vezane za vanjsko uređenje turističkog objekta kao i uređenje dvorišta i pomoćnih objekata.

Cilj treninga je osposobiti polaznike za ispravno uređenje vanjskog okoliša i primjenu mjera zaštite i sigurnosti gostiju.

3.2. Profil sudionika treninga

Glavna ciljna grupa i korisnici su:

Ukupno 25 polaznika, s postojećim iskustvom u ruralnom turizmu , koji imaju vlastitu turističku ponudu na područjima oko Sarajeva. Radi se o predstavnicima malih i srednjih poduzeća i obiteljskih gospodarstava, koji pružaju turističke usluge u ruralnim područjima kao osnovni ili dodatni izvor prihoda za njihove obitelji. Polaznici mogu imati i dodatne smještajne kapacitete.

3.3. Trajanje treninga i mjesto implementacije

Trening je jednodnevni, u trajanju od 8 školskih sati, interaktivnog karaktera i bazira se na razmjeni iskustava i zajedničkom učenju.Trajanje radionice je od 9 do 17 sati. Radionica će biti održana u novembru 2017. godine u okolini Sarajeva.

3.4. Naznaka metodologije koja treba biti korištena za treninge:

Treninzi trebaju biti organizirani kao interaktivne radionice na kojima će sudionici steći teoretsko znanje uz razmjenu iskustava na određenu temu koja reflektira potrebe zajednice. Ovo može uključivati teoretski I terenski pristup.

Metodologija treba biti bazirana na participativnom pristupu koji daje mjesta za diskusiju Participativna metoda ohrabruje sudionike da dijele iskustva i iskoriste mogućnost da razviju konkretne ideje za razvoj ruralnog turizma na njihovom području. Uvijek uključiti i set primjera dobre prakse sa fotografijamaturističkih objekata, uređenih dvorišta i sl., grafikonima i videom.

Praktične vježbe

3.5 Sadržaj radionice

Sadržaj obuke podijeljen je u 2 nastavne jedinice u ukupnom trajanju od 8 (školskih) sati.

Osoba će pokrivati i pitanje kategorizacije smještaja za seoski turizam.

Nastavna jedinica 1: Vanjsko okruženje

Nastavna jedinica 2: Sigurnost i kućni red

 

3.6.Glavni rezultati koji se očekuju od trenera (pružatelja usluge):

- Planiranje i organizacija jednodnevne radionice u trajanju od 9 do 17 sati koja će biti održana u okolini Sarajeva u novembru 2017.godine

- Kratki izvještaj o treningu od strane trenera o najinteresantnijim dijelovima radionice, (uključujući i analizu dinamike grupe i evaluaciju treninga).

- pruži teoretska i praktična znanja o unutarnjem uređenju turističkog objekta .

- razvije materijal za radionicu;

- sudjeluje u procjeni uspješnosti radionice

 

Uzimajući ovo u obzir, konsultant će isporučiti 3 glavna rezultata:

1. Jednodnevna radionica od 9 do 17 sati koja će biti održana u okolini Sarajeva u novembru 2017.

2. Kratki izvještaj o treningu i evaluaciju treninga.

3. Isporučiti sudionicima materijal za trening

 

4. Način i organizacija angažiranja

4.1. Zahtijevano iskustvo, sklonosti i vještine:

- Aplikant koji bude u mogućnosti izvesti oba treninga u dva uzastopna(navedena tema u pozivu i „Unutarnje uređenje objekta u ruralnom turizmu“ i ) dana bit će u prednosti kod procjene aplikacije.

- Prethodno iskustvo i znanja o osnovama ruralnog turizma

- Prethodno iskustvo i znanja o uređenju vanjskog prostora turističkog objekta u ruralnom turizmu i znanja o propisima i procedurama za sigurnost gostiju i kućnom redu.

- Prethodno iskustvo i znanja o važećim standardima i normativima za ove pružatelje usluga i trenutno primijenjen sistem kategorizacije .

- Prethodno iskustvo u planiranju ili implementaciji treninga u obrazovanju odraslih;

- Dobro poznavanje ruralnog područja i arhitekture tipične za to područje;

- Prethodno iskustvo u sličnim projektima;

- Samostalna, komunikativna i odgovorna osoba;

- Poznavanje engleskog jezika je prednost;

- Mobilnost i fleksibilnost u radu.

4.2. Trajanje i rokovi

Pružanje usluga će početi nakon što je potpisan ugovor između pružatelja usluge i Alterurala.

Datum održavanja radionice planiran je za novembar 2017. godine.

Kompletan izvještaj o radionici treba biti dostavljen Alteruralu najkasnije 7 dana nakon održavanja radionice.

4.3. Uvjeti plaćanja:

Pružatelju usluge bit će plaćeno ukupno 586,75 KM (300 EUR) za kompletnu uslugu.

Ovo je bruto cijena iz koje će naručitelj platiti poreze i takse. Plaćanje će biti izvršeno od strane ugovarača na kraju ugovora po završetku preuzetih obveza od strane izvođača.

4.4 Za zainteresirane aplikante

Zainteresirani aplikanti mogu dostaviti svoj CV i motivacijsko pismo na sljedeću adresu:

Udruženje Alterural, Čekaluša 1, 71 000 Sarajevo, ili na mail: alterural@gmail.com nakasnije do 10. novembra 2017. godine

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: