Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 20.02.2020. 08:36

(poništenje aukcije) Nabavka softverskih licenci i web hosting usluga - lot 1

Izvor: Akta.ba, 12.02.2020.

Broj: 05-4977-5-2/19 Sarajevo, 12.02.2020. godine

 

Na osnovu člana 23. stav (1) tačka d) Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH („Službene novine FBiH", broj: 75/17), člana 16. stav 1) tačka j) Statuta Agencije za bankarstvo Federacije BiH („Službene novine FBiH", broj: 3/18), članova 69. stav (2) tačka d) i 70. stav (1) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH", broj: 39/14), a na osnovu preporuke Komisije za javne nabavke iz Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda u postupku nabavke, broj: 05-4977-5-1/19 od 12.02.2020. godine, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH donosi

 

ODLUKU

o poništenju postupka javne nabavke roba

 

I.         

Poništava se postupak javne nabavke softverskih licenci za potrebe Agencije za bankarstvo Federacije BiH (u nastavku: ugovorni organ), u dijelu postupka koji se odnosi na Lot 1 (programski paketi i kompjuterski sistemi), s obzirom da jedina primljena ponuda po predmetnom postupku nabavke ne zadovoljavau cijelosti uslove i zahtjeve zadane u tenderskoj dokumentaciji.

 

II.       

Ponuda ponudača "ALEM Sistem" d.o.o. Sarajevo odbija se kao neprihvatljiva.

 

III.      

U skladu s članom 70. stavom (6) Zakona o javnim nabavkama, ugovorni organ objavit će ovu odluku na svojoj internetskoj stranici: www.fba.ba. lstovremeno s upućivanjem iste ponuđaču koji je učestvovao u ovom postupku.

 

OBRAZLOŽENJE

Agencija za bankarstvo Federacije BiH pokrenula je postupak javne nabavke softverskih licenci, po Odluci o pokretanju postupka javne nabavke, broj 05-4977/19 od 30.12.2019. godine, uz primjenu otvorenog postupka javne nabavke.

Predmet nabavke podijeljen je na dva lota i to: Lot 1 - programski paketi i kompjuterski sistemi i Lot 2 - programski paketi za web-server. Obavještenje o nabavci predmetnih roba objavljeno je na portalu javnih nabavki 31.12.2019. godine, pod brojem 3010-1-1-424-3-57/19.

U skladu sa uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji, javno otvaranje ponuda obavljeno je 17.01.2020. godine u poslovnim prostorijama Agencije u Sarajevu, što je i evidentirano u Zapisniku o otvaranju ponuda br. 05-4977-4/19, u kojem je ustanovljeno da je ponudu po predmetu nabavke koji se odnosi na Lot 1, podnio 1 (jedan) ponuđač - ,ALEM Sistem" d.o.o. Sarajevo.

Saglasno utvrđenoj proceduri, na osnovu člana 65. Zakona o javnim nabavkama, Komisija za javne nabavke pristupila je pregledu i ocjeni pristigle ponude u pogledu ispunjavanja zadanih kvalifikacijskih uslova, te u procesu evaluacije iste evidentirala nepravilnosti u dostavljenoj dokumentaciji ponudača „ALEM Sistem" d.o.o. Sarajevo, u pogledu ispunjenja uslova iz poglavlja 3. - Uslovi za kvalifikaciju ponuđača, podtačka 3.4 (Tehnička i profesionalna sposobnost - član 48. Zakona o javnim nabavkama) tenderske dokumentacije.

U navedenoj tački. kao uslov je traženo da ponuđač ima uredno izvršen najmanje jedan lli više ugovora u posljednjoj poslovnoj godini (2019. godina) ili od datuma registracije, odnosno početka poslovanja. ako je ponuđač registrovan. odnosno počeo s radom prije manje od jedne godine, čiji je predmet isti ili sličan kao što je predmet javne nabavke, čija je zbirna vrijednost jednaka ili veća od procijenjene vrijednosti javne nabavke. Kao dokaz. traženo je da potvrda o uredno izvršenom ugovoru mora sadržavati sljedeće podatke:

a)         naziv i sjedište ugovornih strana lli privrednih subjekata;

b)         predmet ugovora;

c)         vrijednost ugovora;

d)         vrijeme i mjesto izvršenja ugovora;

e)         navode o uredno izvršenim ugovorima.

Izvršavajući uvid u dostavljenu dokumentaciju, ustanovljeno je da ponudač nije dostavio dokaz koji se odnosi na vrijeme i mjesto izvršenja ugovora, kao jedan od obaveznih elemenata koji potvrda o urednom izvršenju ugovora mora sadržavati, s obzirom da je dostavio potvrdu druge ugovorne strane (IBM Bulgaria EOOD), u kojoj je navedeno vrijeme i mjesto potpivanja ugovora, umjesto „vrijeme i mjesto izvršenja ugovora"', što je u suprotnosti sa zadanim uslovom iz tenderske dokumentacije, kojim je traženo da potvrda mora sadržavati podatak o „vremenu i mjestu izvršenja ugovora".

Nadalje, ponudač je dostavio potvrde o uredno lzvršenom poslu od strane drugih ugovormh strana (1BM Bulgaria EOOD 1 BH Telecom d.d. Sarajevo), koje se odnose na ugovore izvršene u 2019. godini. kao godini u kojoj je pokrenut postupak nabavke, umjesto da je dostavio potvrdu o uredno izvršenom poslu za prethodnu godinu, kako je traženo zahtjevom iz poglavlja 3. - Uslovi za kvalifikaciju ponuđača. podtačka 3.4 (Tehnička i profesionalna sposobnost - član 48. Zakona o javnim nabavkama) tenderske dokumentacije.

Na osnovu navedenog, komisija je ponudu ponudača „ALEM Sistem" d.o.o. Sarajevo ocijenila kao neprihvatljivu i dala preporuku da se ista odbije, u skladu s članom 68. stavovima (1) i (4) tačkom i) Zakona o javnim nabavkama, te da se postupak nabavke okonča u skladu s članom 69. stav (2) tačka d) Zakona o javnim nabavkama.

Uvažavajući sve navedeno, odlučeno je kao u dispozitivu ove odluke.

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba ugovornom organu - Agenciji za bankarstvo Federacije BiH. najkasnije u roku od 10 (deset) dana od dana prijema ove odluke, saglasno članu 97. i 101. Zakona. Žalba se izjavljuje Uredu za razmatranje žalbi/Kancelariji za razmatranje žalbi - Filijala/Podružnica Mostar, putem Ugovomog organa. u pisanoj formi, direktno ili preporučenom poštanskom pošiljkom. Žalba se podnosi u najmanje 3 (tri) primjerka.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: