Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 15.01.2019. 12:54

Poziv za dostavljanje prijedloga u okviru EU finansiranog projekta ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU

Izvor: Akta.ba, 15.01.2019.

Smjernice za prijavu

 

Unapređujemo održivost životne sredine

Finansijska podrška trećim stranama za monitoring i zastupanje zasnovano na zagovaranju u okviru ENV.Net projekta

 

Rok za podnošenje prijava je 15. februar 2019. godine, 14:00h.

 

 U okviru EU finansiranog projekta

“ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU”

Kod projekta: IPA 2017/ 394-372

 

O ENV.net projektu

ENV.net projekat se oslanja na iskustva Foruma za životnu sredinu (http://www.envforum.eu/doku.php), koji je realizovan u periodu 2009-2012. godine, u cilju podizanja kapaciteta NVO koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, da uspostave konstruktivan dijalog sa donosiocima odluka na nacionalnom nivou. Strategija novog projekta je dizajnirana sa idejom da se postigne veća posvećenost i razvije kapacitet NVO, uzimajući u obzir iskustva Foruma za životnu sredinu, kroz stvaranje nove mreže, ENV.net, koja podržava građanski aktivizam i daje građanima mogućnost uticaja na postupke javnih reformi u približavanju zakonodavstva iz oblasti životne sredine zakonodavstvu EU.

ENV.net se nalazi u trećoj fazi i trenutno pokriva čitav Zapadni Balkan i Tursku, uključujući predstavnike organizacija svih zemalja Zapadnog Balkana i Turske, kao i dve partnerske organizacije iz zemalja članica EU (Italija i Belgija).

Prema Strategiji projekta, očekuje se da se konsoliduje uloga NVO partnera u podsticanju dijaloga na relaciji vladin-nevladin sektor na nacionalnom i regionalnom nivou, da se analiziraju i prate tekuće reforme i konačno da se pruži mogućnost da građani i predstavnici NVO imaju glas u procesu reforme sektora životne sredine u integraciji sa EU.

 

I Cilj ENV.Net projekta

Opšti cilj projekta je da doprinese poboljšanju primjene politika u zaštiti životne sredine u skladu sa standardima EU, u smislu unapređenja i ojačavanja interakcija među pojedinim akterima u zaštiti životne sredine, kao što su NVO, mediji i donosioci odluka, pružajući mogućnost za stvaranje boljeg tehničkog i finansijskog okruženja za njihovo djelovanje u svakoj od zemalja/teritorija u regionu, kao i regionu u cjelini.

Specifični cilje je jačanje profila ENV.net kao vodeće regionalne mreže koja povezuje pomenute učesnike u zaštiti životne sredine na Zapadnom Balkanu i Turskoj, u odnosu na EU. Projekat takođe poseban akcenat stavlja na pokretanje diskusije vezano za koncept cirkularne ekonomije u regionu, kao i intenziviranje aktivnosti vezanih za klimatske promjene. Predviđen je niz dodatnih aktivnosti koje se prožimaju, kao što su međupartnersko učenje/razmjena, umrežavanje i tematska podrška trećim stranama (lokalne organizacije, mediji).

 

II ENV.net očekivani rezultati projekta

Rezultat 1 – ENV.net postaje vodeća pan-regionalna mreža Zapadnog Balkana i Turske u usmjeravanju diskusija i uticaju na politike zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije na EU nivou

Rezultat 2 – NVO i mediji (masovni i elektronski) su podržani od strane ENV.net u procesu unapređenja njihovih vještina i rada vezano za pitanja o životnoj sredini.

 

III Kontakt podaci

Više informacija o projektu, mreži, realizovanim aktivnostima dostupno je na ENV.net adresi: www.env-net.org i na Facebook stranici. Alternativno, možete kontaktirati regionalnu projektnu menadžerku: Aida Ciro: aida_ciro@co-plan.org 

 

1. Ciljevi i prioriteti poziva

Osnovni cilj finansijske podrške je:

• Doprinos unapređenju znanja i kritičkog shvatanja mogućnosti koju pruža model cirkularne ekonomije

• Promocija i angažovanje malih NVOa aktivnih u kampanjama i zastupanju po pitanjima od značaja za životnu sredinu, koje imaju iskustvo u realizovanju efikasnih akcija za dobrobit građana Zapadnog Balkana i Turske.

 

Ciljne grupe Poziva u Bosni i Hercegovini

Primarne ciljne grupe kao korisnici rezultata pojedinačnih projekata su mladi i mediji.

Sekundarna ciljna grupa su donosioci odluka, prvenstveno na lokalnom nivou.

 

Specifične teme Poziva

- koncept cirkularne ekonomije – aktivnosti malih NVO u mapiranju, dokumentovanju i praksama vezano za cirkularnu ekonomiju, unapređivanje znanja i kritičkog razumevanja mogućnosti koje pruža model cirkularne ekonomije

- klimatske aktivnosti – online i direktno zastupanje na bazi informacija i promocija

 

2. Aktivnosti koje mogu biti finansirane u okviru ovog Poziva

Samo slijedeće vrste aktivnosti mogu biti finansirane:

A.1 Monitoring ključnih odabranih tema/dijelova nacionalne regulative o životnoj sredini, s obzirom na približavanje pravnim tekovinama EU, kao što su: kvalitet vazduha, zagađenje bukom, upravljanje otpadom, zaštićena područja, kvalitet vode, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, poljoprivreda, biodiverzitet i sl.

A.2 Mapiranje i dokumentovanje primjene cirkularne ekonomije, zainteresovanim stranama koje su učestvovale ili su zainteresovane da primjene model cirkularne ekonomije, inicijativama koje su u toku, a odnose se na cirkularnu ekonomiju, daljem razvoju koncepta cirkularne ekonomije.

A.3 Promovisanje javnog učešća vezano za usvajanje modela cirkularne ekonomije od strane lokalnih zajednica i donosilaca odluka, kroz aktivnosti kampanja i zastupanja, uključujući: organizaciju online i zvaničnog zastupanja, priprema saopštenja vezano za politike, priprema materijala za medije za dalje širenje informacija.

A.4 Osmišljavanje i organizovanje online i direktnih kampanja javnog zagovaranja sa NVO i lokalnim / nacionalnim vlastima vezano za ključne odabrane teme, uključujući kvalitet vode, cirkularnu  ekonomiju i klimatske promjene (kvalitet vazduha, zagađenje bukom, upravljanje otpadom, zaštićena područja, kvalitet vode, energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, poljoprivreda, biodiverzitet i sl).

A.5 Osmišljavanje i organizovanje događaja vezano za važne nacionalne / međunarodne eko-datume, prema kalendaru "zelenih datuma".

A.6 Priprema Pozicionih dokumenata (Position paper) (uključujući zajednički dokument kao rezultat ENV.Net projekta), studije, tematske članke i aktivan doprinos državnom Izvještaju o napretku.

A.7 Doprinos i učešće na nacionalnim i/ili regionalnim projektnim događajima/aktivnostima vezano za životnu sredinu, klimatske promjene, energiju i cirkularnu ekonomiju.

A.8 Procjena potreba lokalnih/nacionalnih NVO i davanje preporuka.

 

Slijedeće aktivnosti ne ispunjavaju uslove za finansiranje:

• Projekti vezani isključivo ili pretežno za individual sponzorstva za učešće u radionicama, seminarima, konferencijama, kongresima

• Projekti vezani isključivo ili uglavnom za pojedinačne stipendije ili treninge

• Akcije koje podržavaju političke partije, koje su vezane za politički aktivizam i ekstremističke radikalne grupe

• Finansiranje podnosioca prijave za funkcionisanje svoje organizacije

• Akcije koje uključuju promotivne aktivnosti na tržištu

• Akcije koje uključuju aktivnosti davanja grantova (tj. upotreba sredstava za dodelu grantova ili zajmova drugim organizacijama)

• Projekti vezani isključivo za infrastrukturne investicije i/ili nabavku opreme

• Projekti koje uključuju dobrotvorne donacije

• Aktivnosti  koje organizacija sprovodi u okviru drugih projekata

• Aktivnosti koje spadaju pod opšte aktivnosti nadležnih državnih institucija ili državne uprave, uključujući lokalnu vladu

 

3. Veličina grantova

Svaki grant koji je zatražen u okviru ovog Poziva za podnošenje prijedloga projekata, mora da bude između slijedećih minimalnih i maksimalnih iznosa:

• minimum 3000 EUR

• maksimum 7000 EUR

Ukupan dostupni budžet je 10.000,00 EUR, te će s toga za finansiranje biti izabrana dva ili najviše tri projekta. Za svaki grant koji je odobren u okviru ovog Poziva biće prihvaćeno 100% finansiranja.

 

Ko može da aplicira?

Da bi ispunili uslove za grant, aplikanti moraju ispuniti sve od dole navedenih uslova:

• da budu pravna lica i

• da ne ostvaruju dobit/profit i

• da budu specifični tipovi organizacija, kao što su: nevladine organizacije/organizacije na bazi udruživanja građana (NVO/OCD), socijalni partneri (sindikati, udruženja poslodavaca), univerziteti, kulturna udruženja, mediji, i sl. I

• da su osnovani minimum jednu (1) godinu prije objave poziva, i

• da budu registrovani na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

5. Lokacija

Projekat se mora implementirati na teritoriji Bosne i Hercegovine.

 

6. Trajanje projekta

Projekat će početi nakon potpisivanja Ugovora. Preliminarni datum 28. februar, 2019. godine

Aktivnosti koje su otpočele pre ovog datuma neće biti finansirane. Minimalno trajanje projekta je 6 meseci, a maksimalno 12 meseci.

 

7. Vidljivost

Potrebno je imati u vidu da podnosilac prijave projekta mora poštovati pravila koja se odnose na pravila vidljivosti EU. U tu svrhu, u slučaju dodjele ugovora, podnosilac zahtjeva dužan je da prati uputstva uključena u ugovor.

 

8. Broj prijava i broj grantova po podnosiocu

Podnosilac prijave projekta može konkurisati samo sa jednim prijedlogom, stoga može biti potpisan samo jedan ugovor po organizaciji.

 

9. Prihvatljivost troškova: troškovi koji mogu biti uzeti u obzir za dodjelu sredstava

Samo "prihvatljivi troškovi" mogu biti uzeti u obzir za dodjelu sredstava. Kategorije troškova koji se smatraju prihvatljivim ili neprihvatljivim su navedeni u tekstu ispod. Potrebno je voditi računa da opravdani troškovi moraju biti zasnovani na realnim troškovima i popraćeni pratećim dokumentima.

Preporuke za dodelu granta daju se pod uslovom da se u procesu provere, koji prethodi potpisivanju ugovora, ne otkriju nikakve problemi koji zahtevaju promene u budžetu (na primer aritmetičke greške, netačnosti ili nerealni troškovi i drugi neprihvatljivi troškovi).

Nakon provjere, može se od Podnosioca prijave projekta zatražiti dodatno objašnjenje, a takođe organizacija LIR Evolucija može tražiti modifikacije ili redukcije u cilju rješavanja grešaka ili nepravilnosti. Iznos granta, kao rezultat ovih korekcija, ne može biti uvećan.

Stoga je u interesu Podnosioca prijave projekta da obezbedi realan i racionalan budžet.

 

A. Prihvatljivi direktni troškovi

Prihvatljivi troškovi su stvarni troškovi korisnika granta, koji ispunjavaju sve slijedeće kriterijume:

1. nastali su tokom realizacije aktivnosti, kao što je navedeno u ugovoru o pod-grantu. To znači da se troškovi odnose na aktivnosti izvršene u toku perioda implementacije,

2. naznačeni su u ukupnom budžetu projekta (na priloženom formatu budžeta),

3. neophodni su za realizaciju aktivnosti,

4. prepoznatljivi su i moguće ih je provjeriti, nalaze se u računovodstvenim evidencijama korisnika u skladu sa važećim računovodstvenim standardima u BiH

5. da su u skladu sa zahtjevima važećeg poreskog i socijalnog zakonodavstva,

6. da su postuju pravila porjekla

 

Slijedeći direktni troškovi korisnika granta će biti prihvatljivi:

• Troškovi osoblja koje radi na projektu, koji odgovaraju stvarnim bruto zaradama, uključujući socijalno osiguranje i druge troškove u vezi naknada; plate i troškovi ne smiju premašiti normalne troškove korisnika;

• Troškovi putovanja i dnevnica za zaposlene i druga lica koja učestvuju u projektu, pod uslovom da su stvarni troškovi podržani pratećim dokumentima;

• Troškovi nabavke opreme i pribora (novi ili polovni) i posebnih usluga za potrebe projekta.

Potrebno je voditi računa da će porezi, uključujući i PDV, biti prihvaćeni kao prihvatljivi samo ako su ispunjeni slijedeći uslovi (i podržani pratećim dokumentima):

• Porez na dodatu vrednost se ne može povratiti ni na koji način;

• Utvrđeno je da njih snosi krajnji korisnik i

• Oni su jasno naznačeni u prijedlogu projekta.

 

B. Neprihvatljivi troškovi

Slijedeći troškovi se neće smatrati prihvatljivim:

• Dugovi i servisiranje duga (kamate);

• Rezervisanja za gubitke ili potencijalne buduće obaveze;

• Troškovi deklarisani od strane korisnika, a finansirani od strane drugih donatora ili od strane drugih aktivnosti koje finansira EU;

• Kupovina i sanacija zemljišta ili objekata;

• Kursne razlike u valuti;

• Krediti trećim stranama;

• Plate zaposlenima u državnoj administraciji.

 

C. Doprinosi koji nisu u novcu

Doprinosi koji nisu u novcu (npr. valorizacija postojeće opreme, donacije, dobrovoljni rad) ne mogu se uzeti u obzir kao stvarni troškovi i nisu prihvatljivi.

 

10. Kako se prijaviti

Kandidati mogu da dostave svoje prijave na engleskom jeziku, ili na srpskom jeziku, uz obavezni apstrakt na engleskom. Prijava se sastoji od Prijavnog formulara i budžeta u formi koja je predviđena ovim Pozivom.

Prijave pisane rukom nisu prihvatljive.

Ocjenjivaće se samo Prijavni formular i budžet. Zato je veoma važno da ova dokumenta sadrže SVE relevantne informacije o predloženim aktivnostima. Nije potrebno slati dodatna dokumenta. Ukoliko je prijava izabrana nakon evaluacije, možda će biti zatražena dodatna dokumentacija, ali nije potrebno ništa dodatno podnositi u ovoj fazi.

- Gdje i kako poslati prijavu

Prijave MORAJU biti poslane elektronskom poštom, na e-mail adresu LIR Evolucije: office@lir.ba, najkasnije do 15. februara 2019. godine, do 14.00 h.

U naslovu mora biti navedeno sledeće: Prijedlog projekta u okviru poziva za Finansijsku podršku trećim stranama za monitoring i zastupanje zasnovano na zagovaranju u okviru ENV.Net projekta.

 

Dodatne informacije:

Pitanja vezana za ovaj Poziv za podnošenje prijedloga projekata mogu biti poslana najkasnije do 30. januara 2019. godine na e-mail adresu LIR Evolucije: office@lir.ba uz jasno pozivanje na referencu Poziva za podnošenje predloga projekata.

 

11. Evaluacija i selekcija Prijava predloga projekata

Prijave će biti ocjenjene od strane ENV.net projektnog tima, uz moguću pomoć eksternog evaluatora.  Sve aktivnosti koje podnosilac prijavi biće ocjenjene prema slijedećim koracima i kriterijumima.

Ako se tokom pregledanja Prijave pokaže da predloženi projekat ne ispunjava navedene kriterijume, Prijava će biti odbačena po tom osnovu.

-  Evaluacija Prijava prijedloga projekata

Slijedeći elementi prijave će biti ocjenjivani:

• Prijava ispunjava sve gore navedene kriterijume, u smislu prihvatljivosti aplikanta, aktivnosti, budžeta, poštivanje roka za podnošenje

• Ukoliko neka od traženih informacija nedostaje, ili je netačna, Prijava može biti odbijena po tom osnovu i neće biti dalje ocjenjivana.

• Evaluacija kvaliteta aplikacija, uključujući predloženi budžet, kao i kapacitete aplikanta, biće sprovedena u skladu sa kriterijumima ocjenjivanja navedenim u sledećoj tabeli:

- Tabela za ocjenjivanje

 

Bodovanje:

Kriterijumi ocjenjivanja su podijeljeni po naslovima i podnaslovima. Svaki podnaslov će biti bodovan između 1 i 5 i to na sijledeći način: 1 = veoma loše; 2 = loše; 3 = odgovarajuće; 4 = dobro; 5 = veoma dobro.

**Ovi rezultati se množe sa 2 zbog njihovog značaja

 

Oblast

Broj bodova

1. Operacioni/Tehnički kapacitet

Maksimalan broj bodova 10

Da li Podnosilac prijave ima dovoljno tehničke stručnosti (posebno poznavanje problematike na koju se Poziv odnosi)?

5

Da li Podnosilac prijave ima dovoljan kapacitet za upravljanje (uključujući osoblje, opremu i mogućnost upravljanja budžetom projekta)?

5

2. Relevantne aktivnosti

Maksimalan broj bodova 20

Koliko je Prijedlog projekta relevantan za ciljeve i prioritete ENV.net projekta i ovog Poziva?

5x2**

Koliko su jasno definisani i strateški odabrani oni koji su uključeni (krajnji korisnici, ciljne grupe)?

5

Da li su njihove potrebe jasno definisane i da li ih Prijedlog projekta uključuje na odgovarajući način?

5

2. Planiranje aktivnosti

Maksimalan broj bodova 20

Koliko je koherentno ukupno planiranje aktivnosti? Konkretno, da li odražava analizu problema, uzima u obzir spoljne faktore i relevantne zainteresovane strane?

5x2**

Da li je projekat izvodljiv i doslijedan u odnosu na ciljeve i očekivane rezultate?

5x2**

3. Efikasnost i izvodljivost aktivnosti

Maksimalan broj bodova 10

Da li su predložene aktivnosti odgovarajuće, praktične i u skladu sa ciljevima i očekivanim rezultatima?

5

Da li je akcioni plan jasan i izvodljiv?

5

4. Budžet i isplativost

Maksimalan broj bodova 30

Da li su aktivnosti na odgovarajući način predstavljene u budžetu?

10x2**

Da li je odnos između procjenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući?

5x2**

5. Održivost aktivnosti

Maksimalan broj bodova 10

Da li predloženi projekat ima mjerljiv uticaj na ciljne grupe?

5

Da li će predloženi projekat imati višestruki uticaj? (Uključujući moguće ponavljanje i proširenje rezultata aktivnosti, kao i širenje informacija)

5

 

UKUPAN MAKSIMALAN REZULTAT: 100

 

- Procedura selekcije

Samo Prijave koje budu imale rezultat najmanje 70 će biti uzete u razmatranje za potencijalno finansiranje.

LIR Evolucija će u prvom stepenu izabrati najbolje prijedloge za finansiranje. Međutim, u interesu obezbjeđivanja pokrivenosti širokog spektra tema, naručilac može da odbije prijedlog koji je ostvario visok rezultat, ako postoje drugi prijedlozi koji pokrivaju istu temu, a koji su ostvarili bolji rezultat. Slično tome, naručilac može prihvatiti prijedlog koji je ostvario niži rezultat od ostalih prijedloga, ako ovaj prijedlog popunjava tematsku prazninu.

Nakon evaluacije biće objavljena lista prijedloga projekata rangiranih u skladu sa bodovima i u granicama raspoloživih sredstava.

 

12. Obavještenje o odluci naručioca

Nakon odluke o dodjeli pod-granta, dobitniku granta će biti ponuđen ugovor, pod uslovom da oni takođe prihvataju slijedeće događaje koje organizuje LIR Evolucija:

1. Učešće na uvodnoj radionici sa ciljem upoznavanja sa pristupom ovog Poziva;

2. Učešće na kratkom treningu o pravilima i procedurama koji važe za ugovor.

 

13. Ugovori, izvještavanje i konačne uplate

Dobitnici grantova će dobiti uplate nakon potpisanog ugovora, prema slijedećoj šemi:

- 30% ukupne vrijednosti granta nakon potpisivanja ugovora

- 60% ukupne vrijednosti granta nakon usvajanja prvog narativnog i finansijskog izveštaja;

- poslednja uplata će biti obračunata u skladu sa prihvatljivim troškovima, nakon prihvatanja finalnog narativnog i finansijskog izveštaja.

Dobitnicima grantova će biti zatraženo da podnesu kratak narativni preliminarni izveštaj, u skladu sa uslovima utvrđenim u ugovoru o bespovratnoj pomoći i da aktivno sarađuju sa LIR Evolucijom, tokom praćenja aktivnosti.

 

Lista Priloga

1. Formular za prijavu

2. Budžet

3. Obrazac ugovora o sub-grantu

4. Obrasci i uputstva za narativno izvještavanje

5. Obrasci i uputstva za finansijsko izvještavanje

 

 

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENTE:







PODIJELI: