TOP 10 AUTOKUĆA

Tržište automobila u 2022: Ko prednjači po prodaji i ostvarenom prihodu

31.07.2023. 11:44 / Izvor: Akta.ba
autoindustrija

Porsche BH d.o.o. sa markama koje zastupa u Bosni i Hercegovini tržišni je lider i zauzima oko 40% tržišta prodaje novih automobila.

Tržište automobila u Bosni i Hercegovini prošle godine nije pratio pad prodaje u nekim drugim zemljama, ili barem nije u velikoj mjeri.

Kriza u Ukrajini, nestašica repromaterijala i još neke stavke mogle su uzdrmati i bh. tržište, ali ovlašteni dileri su zadovoljni proteklom godinom.

Najprodavaniji automobil u prvom kvartalu 2022. godine je Kia Sportage IV, koji je pronašao svoj put do 123 vlasnika, a pratio ga Hyundai Tucson nove generacije, kojih je prodato 82, i Škoda Scala sa 80 primjeraka.

Porsche BH d.o.o. sa markama koje zastupa u Bosni i Hercegovini tržišni je lider i zauzima oko 40% tržišta prodaje novih automobila.

Gledajući ostvarene prihode 2022. godine, ova auto kuća je ostvarila najveće prihode i sa 202,5 miliona KM opet je zauzela prvo mjesto na top listi akta.ba analize.

Porsche BH d.o.o. posluje kao zastupnik (uvoznik) vozila marki Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA ŠKODA, Porsche i Volkswagen privredna vozila te zajedno sa svojim ovlaštenim partnerima u Bosni i Hercegovini kupcima nudi prodajne i servisne usluge.

Slijedi je Porsche Inter Auto BH d.o.o. Sarajevo sa 76,5 miliona KM, dok je na trećem mjestu AUTO LIJANOVIĆI d.o.o. Mostar ostvario prihod od prodaje vozila u iznosu od 47,8 miliona KM.

Podsjetimo, isti poredak bio je i 2021. godine, a bitno je istaći da su sve tri auto kuće zabilježile značajan rast prihoda prošle godine.

Na listi su još AS-KRAMAR d.o.o. Ljubuški, Volvo d.o.o. Sarajevo, KMAG BH d.o.o. Sarajevo, ZOOM d.o.o. ŠIROKI BRIJEG, Autocentar Tomić d.o.o. Mostar, te SERVICE MAXX d.o.o. Sarajevo i HYUNDAI-AUTO BH d.o.o. Sarajevo.

Za razliku od prethodnih godina, među top 10 trgovaca automobila više nisu M.R.M. export-import d.o.o. Ljubuški, Star-Centar d.o.o. Živinice, AUTOCENTAR-MERKUR d.o.o. Banja Luka koje su imale blagi pad prihoda.

 

autoindustrija

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize